Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A Fehér Háznak is küldtek ricint tavaly

Vágólapra másolva!
A Fehér Háznak is címeztek tavaly novemberben ricint tartalmazó levelet, a küldeményt azonban időben lefülelték és a benne talált anyag gyenge hatóereje miatt nem bizonyult veszélyesnek - közölték kedden amerikai rendőrségi források.
Vágólapra másolva!

A levelet abban a külső postázóban fülelték le, ahol az amerikai elnök hivatalának érkező postai küldeményeket kezelik. A levélben talált por vegyi elemzése kimutatta, hogy a küldemény ricint tartalmazott. Az anyag gyenge hatóereje miatt azonban egyáltalán nem volt veszélyes az egészségre nézve - hangoztatták a nevük elhallgatását kérő források.

Az amerikai kongresszus egyik washingtoni irodaházának postázójában hétfőn ricint találtak abban a borítékban, amelyet Bill Frist szenátornak címeztek. A szenátor kedden elmondta, hogy a történtek miatt senki sem sérült meg: a por nem került be a szenátusi irodaház légkondicionáló rendszerébe, vagyis nem jutott tovább a postázóhelyiségen.

A szenátusi irodaházban a negyedik emeleten bukkantak rá a gyanús port tartalmazó levélre. Az emeleten tartózkodó 16 személyt fertőtlenítették. Kedden három irodaházat is bezártak, számos kongresszusi meghallgatást töröltek. A szenátusi irodaházon kívül az Egyesült Államok egy másik pontján is találtak hétfőn gyanús borítékot, a Connecticut állambeli Wallingford postahivatalában. Az itt fellelt por vizsgálata még nem fejeződött be.

A ricin a természetben előforduló egyik legerősebb méreg, amelynek jelenleg nem ismeretes sem megelőző oltása, sem pedig ellenmérge.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről