Ellopták a Kerryről szóló FBI-aktákat

Vágólapra másolva!
14 doboznyi FBI-akta tűnt el egy kaliforniai történész lakásából. A dokumentumok azoknak a megfigyeléseknek a jegyzőkönyvei voltak, amelyeket az FBI folytatott az USA jelenlegi demokrata elnökjelöltjével szemben. Jonh Kerryt, még a '70-es években tartotta megfigyelés alatt az akkori republikánus kormányzat, amikor a későbbi politikus a Vietnámi Veteránok a Háború Ellen nevű szervezet szóvivője volt.
Vágólapra másolva!

Sok száz oldalnyi dokumentum tűnt el egy kaliforniai történész lakásából pénteken. Az iratok olyan FBI-jelentések voltak, amelyek a '70-es években készültek a jelenlegi demokrata elnökjelölt, az akkor háborúellenes aktivistaként tevékenykedő John Kerry megfigyeléséről.

Gerald Nicosia történész a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a több mint 14 doboznyi iraton kívül mást nem is vittek el a lakásából, pedig mellettük ott volt néhány fényképezőgép is. A betörők egy ablakot sem törtek be, a kiszálló rendőrök pedig nem találták nyomát erőszakos behatolásnak. A történész szerint nagy az esélye, hogy az iratokat - melyeket tizenegy év kitartó kutatómunkájával gyűjtött össze - politikai okokból tulajdonították el.

Nicosia, a Háború otthon: A Vietnami Veteránok Mozgalmának története című könyv szerzője több mint 20 ezer oldalnyi FBI-anyagot gyűjtött össze kutatása során, melyek főleg A Vietnámi Veteránok a Háború Ellen nevű szervezet megfigyeléséről szólnak. A szervezetnek az 1970-és évek elején a mostani demokrata elnökjelölt, John Kerry volt a szóvivője. A most eltulajdonított iratok az összes anyag körülbelül ötödét teszik ki - közölte a kutató.

A szervezet és Kerry háborúellenes tevékenysége az akkori republikánus elnök, Richard Nixon és a J. Edgar Hoover vezette FBI figyelmét is felkeltette - írja a CNN. A történész szerint az ellopott dokumentumokban biztosan volt néhány eddig ismeretlen információ Kerryről, de az akták rossz fényt vetnek a republikánusokra is, hiszen a megfigyelések republikánus elnökség alatt történtek.

A Nicosia által a CNN-nek megmutatott FBI aktákból kiderül, hogy annak idején a szervezet végig követte Kerryt, amint az államról államra utazva háborúellenes beszédeket tartott és támogatásért kalapozott szervezete számára. Az FBI-dokumentumok szerint Kerry taktikus konzervatívnak számított a háborúellenes veteránok között, aki ellenezte az utcai megmozdulásokat, mert azok letartóztatásokhoz vezettek. Az FBI végül - egy 1972-es feljegyzés szerint - nem talált arra utaló jelet a megfigyelések során, amelyek bármiféle erőszakos tevékenységhez kapcsolhatnák Kerryt, és megfigyelését is felfüggesztették, mivel kilépett a háborúellenes szervezetből és politikai karrierbe kezdett.

Maga Kerry már évekkel ezelőtt belepillanthatott meg a róla készült FBI-akták kivonataiba, és tudott arról, hogy megfigyelték, ám a Nicosia által megszerzett iratok jóval alaposabb megfigyelésről tanúskodnak, mint azt Kerry feltételezhette - írja a CNN.