Iránban vizsgálódna az atomügynökség

Vágólapra másolva!
Teheránba érkezett kedden Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki arra kívánja rávenni az iráni vezetőket: tegyenek tanúbizonyságot a NAÜ-vel folytatandó együttműködésről, igazolandó, hogy országuk nem törekszik atomfegyverek előállítására.
Vágólapra másolva!

Megérkezését követően egy iráni újságíró azon megjegyzésére, hogy Teherán megfelelő módon együttműködött a NAÜ-vel, el-Baradei úgy válaszolt: "nem gondolom, hogy ez megfelel a tényeknek". A NAÜ főigazgatója az együttműködés kapcsán megjegyezte azt is, hogy az nem politikai, hanem technikai jellegű kérdés. El-Baradei ezzel közvetve cáfolta azokat az iráni állításokat, amelyek szerint a bécsi székhelyű ügynökség az - iszlám köztársaság első számú politikai ellenségének számító - Egyesült Államok nyomására követeli az iráni atomprogram ellenőrzését.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy polgári célú - az áramtermelést szolgáló - nukleáris programjának leple alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Teherán visszautasítja a vádat.

Korábban az ENSZ szakosított szervezete Teherán szemére vetette, hogy atomprogramja egyes területeiről nem számolt be. Tavaly a NAÜ-ellenőrök atomfegyver-gyártásra alkalmas dúsított részecskékre bukkantak Iránban, amelyek Teherán állítása szerint importból származtak. El-Baradei nemrég úgy vélekedett, hogy Iránnak még sok a tennivalója, amíg a NAÜ atomprogramját megfelelőnek minősíti.