Veszélyes Irak, de jókedvűek a magyar katonák

Vágólapra másolva!
Ismét elagyják bázisukat az Irakban állomásozó magyar katonák, miután az elmúlt hetet a táboron belül töltötték az egyre hevesebbé váló összecsapások miatt - írja a Népszabadság. A magyar katonák táborát a lázadások miatt megerősítik. Szenes Zoltán vezérkari főnök úgy vélte, veszélyes az iraki küldetés, az Irakból érkező információk szerint azonban a magyar katonák hangulata jó.
Vágólapra másolva!

Újra munkába állnak az Irakban állomásozó magyar katonák, miután az egyre hevesebb fegyveres összecsapások miatt az elmúlt hetet állomáshelyükön töltötték - írja a Népszabadság. A magyar egységek erős páncélos biztosítással indulnak újra útnak Irakban. A lap információi szerint a magyar egységek újbóli munkába állását nem a magyar védelmi vezetés, hanem a lengyel hadosztály parancsnoka rendelte el. Az összecsapások miatt az iraki magyar táboron belül szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, megkezdték a bázis további megerősítését.

Eközben itthon folyamatosan értékelik az Irakból érkező információkat, amelyek szerint a magyar alakulat hangulata jó, semmi sem utal arra, hogy ne tudnák végezni feladatukat - írja a Népszabadság. A lap megkereste Szenes Zoltán vezérkari főnököt az iraki helyzettel kapcsolatban, aki kijelentette: veszélyes az iraki szolgálat, de megfelelő biztonsági intézkedések védik a zászlóaljat.

Az iraki lázadások azonban nemcsak a katonákat, hanem azt a több tucat magyar civilt is veszélyeztetik, akik jelenleg Irakban dolgoznak. Iraki gerillák az elmúlt napokban 16 - japán, dél-koreai és brit - túszt ejtettek, és kivégzésükkel fenyegetnek, hogy arra kényszerítsék országaikat, vonják vissza katonáikat Irakból. A kint dolgozó magyarokról hivatalosan semmit sem tud a külügyi tárca, mert nem regisztráltatták magukat - írja a Népszabadság. A Bagdadban dolgozó diplomaták szerint az Irakban dolgozó magyar civilek száma 30-50 lehet.