Lengyelország kiutasított egy imámot

Vágólapra másolva!
A vajda utasítására hétfőig el kell hagynia Lengyelországot a jemeni illetőségű Ahmed Ammarnak, a nagy-lengyelországi vajdaság imámjának. Az indoklás szerint az imám veszélyt jelent az állambiztonságra és a közrendre.
Vágólapra másolva!

A vajda a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) május 10-i véleményére hivatkozott, mely szerint a jemeni férfi további lengyelországi tartózkodása veszélyt jelent az állambiztonságra és a közrendre - adta hírül a lengyel közszolgálati televízió.

Ahmed Ammar kisebb megszakításokkal 13 éve él Poznanban, a nagy-lengyelországi vajdaság székvárosában. Jelenleg doktori disszertációját írja az Adam Mickiewicz Egyetem jogtudományi karán a nemzetközi kapcsolatokban alkalmazott iszlám jogról. A téma magában foglalja az iszlám háborús jogot, a dzsihadot is. Ammar több ízben nyilvánosan a lengyel katonák iraki jelenléte ellen foglalt állást.

A jemeni férfi emellett muzulmán lelkészként - imámként - is tevékenykedik a poznani iszlám közösségben. Kiutasítását elítélték az egyetem oktatói. Jan Sandorski professzor a vallási türelmetlenség és az idegengyűlölet megnyilvánulásának minősítette a titkos anyagok alapján született, fellebbezési jogot nem biztosító statáriális döntést.

A több mint 90 százalékban katolikus, 38,2 milliós Lengyelországban mintegy 25 ezer fős iszlám közösség él.