Alulmaradt a kampánycsendsértő Berlusconi

Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnök pártja az elvártak alatt teljesített az EP-választásokon, szerencséjére azonban a kormánykoalíció többi pártjának eredménye valamelyest kompenzálta 21 százalékos eredményét. Az ellenzékiek legnagyobb tömörülése mindenkire rávert, az Olajfa koalícióra a szavazók több mint 31 százaléka adta voksát. Olaszországban is messze az EU-átlag feletti volt a részvételi arány.
Vágólapra másolva!

Vereséget szenvedett a hétvégi EP-választáson a Forza Italia (FI - Hajrá Olaszország), Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja. Az FI 21 százalékával ugyan megőrizte vezető szerepét, de utoljára csak az 1996-os választáson ért el ennél rosszabb eredményt (20,6 százalékot). A gyenge szereplést azonban a kereszténydemokraták és más szövetségeseik erősödése ellensúlyozta. Berlusconi legalább 25 százalékos eredményt várt (akárcsak az 1999-es EP-választásokon), amit még a kampánycsendet megtörő szombati kortesnyilatkozatában is megerősített.

A balközép ellenzék nagyobb pártjai most közös listán, a Romano Prodi volt kormányfő vezette Olajfa koalíció zászlaja alatt szerepeltek, és megszilárdították helyzetüket 31,3 százalékos eredményükkel. Ez az eredmény azonban elmaradt az egyes vezetők által várt 36-38 százaléktól. A baloldali ellenzéket erősíti a Kommunista Újjáalapítás (6,1 százalékkal), a zöldek és az ortodox kommunisták egyaránt 2,4 százalékkal, továbbá a Di Pietro-Occhetto lista 2,1 százalékkal.

Az FI eredményével várhatóan 18 helyet szerez az EP-ben, míg három szövetségesének, az AN-nek, az UDC-nek és az Északi Ligának 9, 5 és 3 hely jut majd. Az Olajfa koalíció szereplése 27 helyet ér, a többi mandátumon a kisebb pártok osztoznak.

Az Olaszországban szombat-vasárnap tartott EP-választásokon viszonylag magas, 73,1 százalékos volt a részvételi arány, ami meghaladta még az öt évvel ezelőtti közel hetven százalékot is, és messze magasabb, mint az európai átlag.

MTI/[origo]