Leégett az osztrák szélsőjobb

Vágólapra másolva!
A szélsőjobboldali FPÖ hatalmas bukását és az EP-képviselőket ügyeskedéssel vádoló Hans-Peter Martin pártjának sikerét hozta az osztrák EP-választás. A legtöbb szavazatot (33,4 százalékot) az ellenzéki szociáldemokraták kapták, de a legnagyobb kormánypárt, az ÖVP is csak egy hajszállal maradt le tőlük.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki szociáldemokraták győzelmét hozta a hétvégi EP-választás Ausztriában. Az SPÖ a szavazatok 33,4 százalékával 7 helyet megszerzett a 18 osztrák EP-mandátumból. A szintén ellenzéki zöldek 12,6 százalékot értek el, amellyel 2 helyet kaphatnak az európai törvényhozásban. A lagnagyobb kormánypárt, az ÖVP egy hajszállal lemaradva, a szavazatok 32,7 százalékával 6 képviselőt küldhet majd az EP-be.

A kisebbik kormánypárt, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) volt az EP-választás legnagyobb vesztese. Az FPÖ mindössze 6,3 százalékot és 1 EP-helyet szerzett. A párt az 1999-es választáson még több mint 23 százalékot ért el, és 5 képviselőt küldhetett az EP-be.

A választás legnagyobb sikerét egyértelműen a volt szociáldemokrata Hans-Peter Martin EP-választásra alapított pártja érte el, amely 14 százalékot kapott, így 2 képviselőt delegálhat. Martin, a párt vezetője azzal vált ismertté év elején, hogy azzal vádolta európai parlamenti képviselőtársait, hogy ügyeskednek a költségtérítéssel, és olyan eseményekért vesznek fel pénzt, amelyen ott sem voltak.

A választók 41,8 százaléka ment el szavazni.