Állítólag iraki holttesteket csonkítottak meg a brit katonák

Vágólapra másolva!
A The Sunday Telegraph című brit lap értesülése szerint néhány iraki család azt állítja, hogy rokonaik holttestét brit katonák megcsonkították. A brit védelmi tárca vizsgálatot kezdett az ügyben, de a minisztériumban úgy vélik, katonáik nem tettek ilyen szörnyűséget.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia olyan jelentéseket vizsgál, amelyek szerint brit katonák megcsonkították iraki polgári személyek holttestét egy májusi összecsapás után - közölte a védelmi minisztérium szombaton. A tárca szóvivője közölte: Nagy-Britannia "kategorikusan elutasítja", hogy brit katonák meggyalázták volna a holttesteket a dél-iraki al-Madzsar al-Kabirban május 14-én történt összecsapás után. "Tanulmányozzuk a rendelkezésünkre álló dokumentumokat, s ha szükségessé válik, formálisan is megindítjuk a vizsgálatot" - mondta a szóvivő.

A The Sunday Telegraph című brit lap értesülése szerint egy iraki bíró elrendelte néhány holttest exhumálását, miután a családtagok feljelentést tettek. A holttesteket megvizsgáló iraki orvosok csonkításokról számoltak be a vezető konzervatív brit vasárnapi lap szerint. A minisztérium a héten közölte: panaszt kaptak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságától az összecsapás után elfogott személyekkel való rossz bánásmód miatt, s ez ügyben szintén vizsgálat folyik.

Brit adatok szerint 14 iraki halt meg az összecsapásban, amikor Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok hívei a járőröző katonákra támadtak. A brit lap úgy tudja, hogy iraki adatok szerint viszont húsz iraki halt meg. Összesen 75, iraki polgári személyek sérelmére brit katonák által elkövetett visszaélés ügyében folyik eddig vizsgálat, négy brit katonát hadbíróság elé állítanak.