Saron túlélt három bizalmi szavazást

Vágólapra másolva!
Három bizalmatlansági indítványt élt túl Ariel Saron kormányfő kabinetje hétfőn az izraeli törvényhozásban.
Vágólapra másolva!

A 120 fős Knesszet 58-56 arányban utasította el a munkapárti ellenzék indítványát a helyhatóságok katasztrofális pénzügyi helyzete miatt. Ugyancsak elvetették két vallásos pártnak a gazdasági helyzettel kapcsolatos indítványát, valamint a baloldali Merec és több arab párt javaslatát a ciszjordániai biztonsági falról. Az elsőt 55-en támogatták, 55-en ellenezték, egy képviselő tartózkodott, a második esetében 58-an ellenezték, 13-an támogatták, és 32-en tartózkodtak. Az egyenlő szavazatok esetében a javaslatot visszautasították.

A hétfői szavazások jól szemléltették, milyen sérülékennyé vált Saron jobboldali koalíciója, amióta a szélsőjobboldali képviselők megvonták tőle támogatását, tiltakozásul a Gázai övezetből való kivonulás terve ellen.

Az egyoldalú, a Gázai övezetből, valamint a Ciszjordánia négy elszigetelt településéről való izraeli kivonulás tervének elfogadása óta Ariel Saron izraeli miniszterelnök elvileg csak 59 parlamenti képviselő támogatását élvezi, de a munkapártiak eddig "biztonsági hálót" adtak a kormánynak.

Hétfőn ugyanakkor hivatalos tárgyalásokat tartott Saron és az ellenzék vezetője, Simon Peresz egy nagykoalíciónak az Izraeli Munkapárt részvételével történő kialakításáról.