A Nyolcak tanácskozása után gyors békét vár a világ

A külföldi lapok szerint a fejlett ipari országok és Oroszország külügyminisztereinek találkozója (G8) számos kérdésre nem adott választ. A külügyminiszteri értekezletet ennek ellenére a jugoszláviai válság diplomáciai rendezése felé tett első, s nagyon fontos lépésnek tekintik. Az Oroszországgal kötött megállapodás szerintük maga után vonja, hogy Milosevics is hamarosan elfogadja a diktátumot.

A Kommerszant Daily orosz gazdasági napilap szerint már kialkudták a közös stratégiát, amelyet most " együtt kényszerítenek rá Milosevicsre". A Nyolcak tervét ismertetni kell Belgráddal, s ezzel valószínűleg Viktor Csernomirgyin, az orosz elnök balkáni különmegbízottja fog foglalkozni.
A Bonn mellett megtartott értekezlet örömteli eredménye, hogy a felek megvitatták elképzeléseiket a háború befejezéséről, de három pontban megmaradtak a komoly nézeteltérések.
A NATO egyrészt a maga módján képzeli el a konfliktusból való "stratégiai kivonulást" jelentő lépések sorrendiségét.
A nyugati országok emellett a NATO-egységeket látják változatlanul a békefenntartó erők gerincének.
Washington végezetül csak a NATO-érdekek képviseletét engedné meg Moszkvának - figyelmeztetett az orosz napilap.

A Le Figaro című francia konzervatív napilap szerint egy jelentős változás van a rambouillet-i elképzelésekhez képest a G-8-ak által elfogadott elvi béketervben. Amíg korábban Koszovóból csak a szerb erők kivonásának felső létszámát határozták meg, addig most teljes csapatkivonásról beszélnek. A lap szerint az UCK lefegyverzésének említése ennek logikus ellentételezése.
Két további kérdés is felmerül a lap szerin: Mely határidővel kívánják megvalósítani e rendezési elképzeléseket? S a másik, hogy ki lesz majd a belgráditárgyalópartner?
Clinton amerikai elnök a Schröder német kancellárral folytatott tárgyaláson jelezte, hogy Milosevicset "törvényen kívül" szeretnék helyezni, s "világbíróság" elé állítani - irta a Le Figaro.

A La Stampa olasz lap szerint a béke immár karnyújtásnyira van, és a bonni béketerv elfogadásától kezdve minden halál szükégtelen halál. Az olasz lap szerint a Rambouillet-ban elszalasztott egyezményt sikerült megtalálnia a Nyolcak külügyminisztereinek. A G8-ak testületéről azt állítja "szemérmetlenül átvette az ENSZ szerepét és a puszta ratifikáció feladatára kárhoztatta a világszervezetet."
A tekintélyes olasz lap szerint a megállapodás bizonyos pontjaiban homályos és kétértelmű. A koszovói nemzetközi jelenlétnek polgári jellegűnek kell lennie, de lehet katonai jellegű is. NATO-országokból kell állnia, de magában kell foglalnia orosz, ukrán vagy "más ortodox erőket" is. Nehéz, de azért mégsem túlságosan nehézfegyverzettel lesz ellátva. Olyan megállapodásról van szó, amely a NATO és Oroszország között született, de azt Kofi Annan fogja Milosevics elé terjeszteni.
A La Stampának egyetlen ponton vannak kételyei: szerinte bizonytalan, hogy az Albániába és Macedóniába menekült 6-700 ezer koszovói hajlandó lesz-e a visszatérésre.

(MTI)

Ajánló:

A legfrissebb hírek, adatok és vélemények tárháza.