Fokozott biztonsági intézkedések léptek életbe Oroszországban a reggeli robbantás után

Moszkvában és a nagyobb orosz városokban - az újabb házrobbanás után - további merényletektől tartanak a hatóságok. Állandó készültségbe helyezték a rendőrséget és a belbiztonsági szolgálatot és fokozott védelem alá vették a kulcsfontosságú létesítményeket. Putyin orosz miniszterelnök azonban nem tartja fontosnak, hogy az országban rendkívüli állapotot hirdessenek. A hajnalban felrobbantott hétemeletes moszkvai lakóház romjai alatt hétfő estig hetven halottat találtak a mentőalakulatok.


Fotó: Reuters
Nyikolaj Kulikov moszkvai rendőrkapitány szerint az újabb lakóház összeomlását ugyanazok a terroristák okozták, akik a múlt héten már felrobbantottak egy moszkvai lakóházat. A rendőrtábornok elmondta, hogy a terroristák ugyanolyan módszerrel jártak el: kibérelték a földszinti irodahelyiséget, ezúttal egy bútorraktárt, s ott helyezték el a nagy mennyiségű robbanóanyagot.

Kulikov éberségre intette a moszkvaiakat, s arra kérte az üzletembereket, hogy haladéktalanul jelentsék be a most már gyanússá vált bérleti szerződéseket, amelyeket egy bizonyos Muhit Vajpanov kötött. A 35 éves gyanúsítottról már a múlt héten, az előző merénylet után fantomképet állított össze az orosz rendőrség.

Moszkvában hétfőn általános ellenőrzést hajtanak végre a lakóházakban lévő irodákban és raktárakban. Jurij Luzskov polgármester javasolta azt is, hogy Moszkva valamennyi lakóházát kivétel nélkül helyezzék védelem alá, s tartanak állandó ügyeletet a lépcsőházakban. Oroszország nagyobb városaiban különleges védelmi intézkedéseket hoztak, amelyek az atomerőműveket és más nukleáris létesítményeket, valamint a kőolajtározókat és -vezetékeket is érinti.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) képviselője, Alekszandr Zdanovics újságírók előtt terrorhullámról, igazi háborúról beszélt.
Megerősítette azt a korábbi feltevést, hogy a Bujnakszkban és Moszkvában elkövetett pokolgépes merényleteknek köze lehet a dagesztáni harcokhoz, s robbantásoknak "csecsen kapcsolata" van. Samil Baszájev csecsen hadúr viszont tagadta, hogy neki vagy embereinek közük lenne a robbantáshoz.

Az FSZB már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy csecsen terroristák merényleteket terveznek a nagyobb orosz városokban, s több jól kiképzett csoportot irányítottak Moszkvába és Szentpétervárra is.

Vlagyimir Putyin kormányfő a merénylet hírére lerövidítette ausztráliai látogatását, és visszaindult Moszkvába. "Nem is lehet embereknek nevezni azokat, akik ezt elkövették, még csak állatoknak sem, legfeljebb veszett állatoknak" – mondta szenvedélyes hangú nyilatkozatában Putyin.
Az orosz miniszterelnök kemény intézkedéseket helyezett kilátásba, de ismét kizárta, hogy rendkívüli állapotot hirdessenek ki. "Az újabb moszkvai robbantással már nemcsak az orosz állam, hanem az egész nép ellen is kihívást intéztek, ezért a lehető legkeményebb választ kell rá adni" - mondta Putyin.

Az éppen Moszkvában tartózkodó William Cohen amerikai védelmi miniszter élesen elítélte a hétfői merényletet, és felajánlotta Oroszországnak az Egyesült Államok támogatását a terrorizmus elleni küzdelemben.
William Cohen a robbantást egyértelműen "ártatlan polgárok elleni terrorista cselekedetnek" minősítette.

Az orosz törvényhozás - amely a nyári szünet után kedden ül össze újra - meg kívánja hallgatni az orosz vezetőket a dagesztáni helyzetről, a moszkvai és bujnakszki merényletekről.

(MTI)

Ajánló:

Friss hírek Oroszországból. (angolul)

Korábban:

(1999.09.13.)