Megáradhat a Duna alsó szakaszán télen a folyó, ha nem takarítják el a romokat

A Duna alsó szakaszának megtisztítása mintegy 14-19 millió euróba kerülne. A folyóban azoknak a hidaknak a törmelékei vannak, amelyeket a NATO légiereje bombázott le tavasszal.

Wilhelm Krausz bolgár közlekedési miniszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy a Duna alsó szakaszán áradás veszélye fenyeget a télen, ha nem kezdik el azonnal megtisztítani a folyót azoknak a hidaknak a törmelékétől, amelyeket a NATO légiereje bombázott le tavasszal. A francia külügyminiszter szintén csatlakozott a felhíváshoz.

Öt hónappal a Jugoszlávia elleni NATO-légicsapások leállítása után az eddig egyik legforgalmasabb európai víziúton továbbra is szünetel a közlekedés a mederbe omlott hídak miatt, és a jugoszláv hatóságok megtiltották a külföldi hajóknak és uszályoknak, hogy a Duna szerbiai szakaszát megkerülő csatornát használják.

A bolgár szaktárca vezetője 14-19 millió euróra becsüli a Duna szerbiai szakaszának megtisztításához szükséges munkálatok költségét.
Szerinte az Európai Unió hajlandó lenne ezt az összeget állni, ha Jugoszlávia beleegyezik, hogy Bulgária, Románia és Ukrajna takarítsa el a romokat.

A Duna mentén fekvő három ország közlekedési miniszterei Kijevben szeptember 22-én tartott találkozójukon maguk ajánlották fel, hogy megtisztítják a folyó szerbiai szakaszát. A miniszterek egyúttal meghívták szerbiai kollégájukat a következő találkozóra, amelyet valamikor október 5. és 15. között tartanak majd Kijevben. Ezen a dunai romeltakarítás kérdéseit szeretnék megvitatni a szerb féllel.

Belgrád szerint a NATO-országokra tartozik a meder megtisztítása a roncsoktól, és túl ezen követeli a hídak 100 millió dollárosra becsült újjáépítését is.

Az Európai Unió számára a Belgráddal kirobbant konfliktus e következménye kínos fejtörést okoz, mert egyik oldalról fenn kívánja tartani a Szerbiával szembeni szankciópolitikát, ugyanakkor a Balkáni Stabilitási Egyezményben tömörült országok most mind erőteljesebben követelik további súlyos anyagi veszteségeik forrásának felszámolását, a nyugati hatalmak felelősségének teljesítését.

A Jugoszlávia által is aláírt 1921-es, majd 1948-as konvenció értelmében a folyón biztosítani kell a hajózás szabadságát.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása a háborúról