A csecsen gerillák lelőtték az oroszok egyik vadászbombázóját

Csecsen gerillák azt állítják, hogy lelőtték a szövetségi erők SZU-25-ös típusú vadászbombázóját egy vállról indítható amerikai Stinger típusú légvédelmi rakétával. A pilóta a támadásban életét vesztette. Az orosz hivatalos jelentések elismerik, hogy elveszítettek egy SZU-25-ös és egy SZU-24-es gépet.

Egy SZU-25 vadászbombázó.Csecsen állítás szerint a bombázó roncsait és a pilóta holttestét a Gojszkoje és Urusz-Martan városok közötti lakatlan területen találták meg, a fővárostól, Groznijtól 20 kilométerre délnyugati irányban.

Orosz állítás szerint azonban a légi felderítést végző Szu-25-ös vasárnap reggel zuhant le Tolsztoj-jürt körzetében, és a gép roncsait, illetve a pilótát az intenzív kutatás ellenére nem sikerült felfedezni.

A lezuhant gép keresésében részt vevő egyik Szu-24-es pedig hétfőn kora este zuhant le, Groznijtól 20 kilométerre délre. A roncsokat és a pilótákat egyelőre itt sem sikerült megtalálni.

Az orosz légierő sajtószolgálata a gépek "eltűnésének" tényét elismerve kerülte annak megerősítését, hogy a csecsen légvédelem lőtte volna le a repülőgépeket. A Dagesztánban augusztus elején kirobbant összetűzésekben, illetve a csecsen célpontok ellen augusztus 25-én kezdett légi akciókban orosz részről eddig csak egy Szu-25-ös elvesztését ismerték el, azt állítva, hogy a harci gép műszaki hiba miatt zuhant le Dagesztán felett.

Orosz rádiójelentések a gépek elvesztése kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a Sámil Bászájev és Hattab parancsnokok vezette muszlim szélsőségesek az afganisztáni tálib erőktől vásároltak fegyvereket, egyebek között korszerű, vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákat is.

Csecsen hivatalos források szerint a Szu-25-öst valóban egy ilyen, amerikai gyártmányú rakétával lőtték le: a pilóta katapultált, de a robbanás még a levegőben megölte.

Csecsenek korábban azt közölték, hogy a hét végén légicsapás érte Urusz-Martant, a harmadik legnépesebb csecsen várost.

A szövetségi erők 10 napja bombázzák Csecsenföldet azzal a céllal, hogy kiűzzék az iszlám gerillákat és a nemzetközi terroristákat a szakadár észak-csecsen területről.

Az orosz katonai vezetés hétfőn kijelentette, hogy lezárják a csecsen területet. Csapataik az ország belseje felé, a Terek folyó felé igyekeznek, hogy megállítsák a hegyekbe menekülő gerillákat.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit a csecsenekről tudni érdemes. (angolul)

Korábban:

(1999.10.04.)