Abdurrahman Wahid Indonézia új államfője

373 szavazattal Abdurrahman Wahid a Nemzeti Ébredés Pártjának jelöltje nyerte az indonéz elnökválasztást. A második helyen végzett Megawati Sukarnoputri 313 szavazatot kapott. A törékeny, majdnem vak Wahid azután nyerte el az elnöki posztot, hogy csak egy hónappal ezelőtt döntött jelöltsége elfogadásáról.

Abdurrahman Wahidot lánya támogatásával vett részt a választáson

Fotó: Enny Nuraheni
A júliusi választásokon győztes szövetség az Indonéz Demokrata Párt – Harc támogatói nagy számban vonultak az utcára, győzelmüket remélve. Reményeiknek azonban a második legerősebb párt a Golkar reggeli bejelentése vetett véget, mivel nem állítottak jelöltet az államfői posztért vívott harcba, de Wahid támogatását ajánlották híveiknek.

Egy hajnali bombamerényletben 4 Megawatit támogató személy sérült meg.

A közvélemény-kutatási eredmények szerint a nép Megawati győzelmét akarta. Szakértők most attól félnek, hogy az erőszakos cselekedetektől nem mentes országban további zavargások törnek ki Megawati második helye miatt.

Wahid az eredmény kihirdetése után kijelentette, hogy segít - a különben baráti viszonyban lévő - Megawatinak a hívek csillapításában.

A megdöbbent Megawati semmit sem mondott, Wahid elnökké választásáról, és amikor a Népi Konzultatív Gyűlés elénekelte a himnuszt, ő csak csukott szájjal állt. Azonban elsők között gratulált az új államfőnek.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

(1999.10.20.)