Oroszországban megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma

A HIV-fertőzések ugrásszerűen növekednek Oroszországban. A fertőzöttek nagy része olyan drogfüggő, aki intravénásan juttatja a kábítószert a szervezetébe.

Nem egészen egy év alatt kétszeresére emelkedett a HIV-vírussal fertőzöttek száma Oroszországban. Az ENSZ felmérése szerint jelenleg több mint 23 ezer fertőzöttet regisztráltak Oroszországban. A HIV-vírussal fertőzöttek többségét olyan drogfüggő személyek alkotják, akik a kábítószert intravénásan juttatják be szervezetükbe.

Évekkel ezelőtt Oroszországban a nyugati országokhoz képest még elenyésző volt az AIDS-es és HIV-vírusfertőzéses betegek száma, ami két tényezőre vezethető vissza: egyrészt az akkori Szovjetunió elszigeteltségére, másrészt a viszonylag alacsony kábítószer-fogyasztásra.
Eddig 445 AIDS-es halálesetet regisztráltak az országban. A jelenlegi adatok is még mindig sokkal alacsonyabbak, mint a nyugati országokban, de a fertőzések és a megbetegedések ugrásszerű növekedése aggodalomra ad okot. Oroszország egészségügyi rendszere amúgy is súlyos gondokkal és hiányosságokkal küzd.

A legtöbb HIV-vírusfertőzést Kalinyingrádból jelezték. Az ott megvizsgált prostituáltak fele HIV-vírushordozó. Moszkvában az elmúlt egy évben 4 ezer új HIV-vírusfertőzött beteget regisztráltak.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999.november 23)