Ismertté váltak Robert Remiás gyilkosai

A szlovák rendőrség előtt több év múltán ismertté váltak Robert Remiásnak a gyilkosai, akit az egykori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolásával összefüggésben öltek meg. A két középkorú férfi kézre kerítéséhez a szlovák nyomozóhivatal a lakosság segítségét is kérte.

Robert Remiást az egykori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolásával összefüggésben ölték meg. A tett elkövetésével a 43 éves lévai (Levice) születésű Jozef Rohácot és a 40 éves pozsonyi illetőségű Imrich Oláht gyanúsítják. Kézre kerítésükhöz Jaroslav Ivor, az Országos Nyomozóhivatal igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján a lakosság segítségét is kérte.

Az évekkel korábban rendőrként dolgozó fiatalembert, Robert Remiást 1996 áprilisában nagy erejű robbanószerrel ölték meg, amelyet a gázüzemeltetésű gépkocsijában helyeztek el, majd távirányítóval felrobbantottak. Azóta a merénylet színhelyén - az akkor még ellenzéki, ma már kormányzati szerepet betöltő pártok, elsősorban a kereszténydemokraták (KDH) - évente szabadtéri gyászmisét tartanak. A Meciar-kormány idején ellenzéki tüntetésnek számító kegyeleti megemlékezések szónokai - akárcsak az akkor ellenzéki lapok - azt állították: Remiást ugyanazok, a titkosszolgálathoz (SIS) tartozó emberek ölték meg, akik az ifjabb Kovácot erőszakkal külföldre hurcolták. Szerintük azért tették ezt, hogy kompromittálják a Meciarral hadilábon álló államfőt, az idősebb Michal Kovácot, úgy, hogy kiszolgáltassák a fiát, aki ellen csalás vádjával folyt eljárás Németországban. Azóta a SIS volt főnöke, Ivan Lexa ellen az elhurcolás miatt már eljárás folyik.

Remiásnak azért kellett meghalnia, mert ő volt az egyetlen ember, aki kapcsolatot tartott az akkor is és azóta is külföldön rejtőző Oskar Fegyveressel. Fegyveres, mint a SIS embere, részt vett az elhurcolásban, majd ezt megbánva vallomásban feltárta a SIS-t terhelő részleteket.

Jaroslav Ivor szerint Rohác egy azóta meggyilkolt alvilági vezér, Miroslav Sykora megbízásából szerezte be a Remiás kocsijában először elhelyezett robbanóanyagot, amelyet Oláhnak nem sikerült felrobbantania, ezért Oláh újabb robbanóanyagot kerített, és végül ezzel ölték meg Remiást.

A nyomozóhivatal igazgatójára hivatkozva a TASR azt írta, hogy a Remiás elleni gyilkosság "indítékát és a merénylet fő szervezőjének személyét még nem derítették ki hitelt érdemlően". Ezzel szemben a Twist magánrádió hétfőn azt közölte: "A nyomozóhivatal igazgatójának szavaiból ítélve beigazolódni látszanak az (akkori) szlovák titkosszolgálat és az alvilág kapcsolatai."
Ivor a Twistnek azt mondta: Rohác és Oláh "különböző személyek különböző megrendeléseit teljesítették, attól függően, hogyan fizették meg őket". Hozzátette: szemtanúk szerint Oláh és Rohác - akik mindketten magyarul is beszélnek - a múlt héten még életben voltak.

(MTI)