A CDU elnöke beismerte: maga is átvett adományt

A Német Kereszténydemokrata Uniót megrendítő pénzügyi botrány legújabb fejezeteként a CDU elnöke beismerte, hogy hat évvel ezelőtt maga is átvett készpénzben adományt, amely nem korrekt módon került be a párt elszámolásába.

Wolfgang Schäuble az ARD televízió hétfő esti műsorában elmondta: 1994-ben, a választási hadjárat céljára százezer márkát kapott készpénzben Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőtől. (A Schreiber által 1991 őszén a CDU kincstárnokának átadott egymillió márka napvilágra kerülése indította el tavaly novemberben a CDU adományai körüli lavinát.)

A pártelnök azt állította: ő átadta az összeget a CDU országos pénzügyi igazgatóságának, bízva abban, hogy az bekerül a név szerint elkönyvelt nagy összegű adományok közé. Arról csak most, a párt könyveit vizsgáló szakértők jelentéséből értesült, hogy Brigitte Baumeister kincstárnok nem az adományok, hanem az "egyéb bevételek" között könyvelte le Schreiber százezer márkáját, megsértve a vonatkozó törvényt. A pénztáros elmondta: azután cselekedett így, hogy konzultált elődjével, Walther Leisler Kieppel. (Neki adta át 1991 őszén Schreiber az egymillió márkát készpénzben.)

Schäuble úgy érzi, jóhiszeműen cselekedett, nem terheli felelősség a törvénysértésért, ezért nem is kíván lemondani posztjáról. Védelmébe vette őt a CDU főtitkára is; Angela Merkel a ZDF televízióban úgy vélekedett, hogy nem kívülálló személyek, hanem maga a pártelnök tárta a nyilvánosság elé a százezer márka ügyét, mégpedig azután, hogy a könyvvizsgálók felhívták rá a figyelmét. "Egy kusza ügy felderítésében tanúsított őszinteség ára nem lehet büntetés" - mondta Merkel.

Az unión belül többen másként látják ezt. Jörg Schönbohm, a CDU brandenburgi szervezetének elnöke csalódottságának adott hangot az ügy hallatán. Mint kedden a ZDF-ben elmondta, Schäuble "elég öreg róka már ahhoz, hogy tudja: legjobb az igazság azonnali feltárása". A hamburgi pártszervezet elnöke a CDU-t ért súlyos csapásnak nevezte a pártelnök beismerését, amely elbizonytalanítja a párttagságot és a német közvéleményt egyaránt.

A schleswig-holsteini CDU-szervezet elnöke mély csalódásának adott hangot a fejlemény hallatán, hozzátéve: most már elő kell állni a teljes igazsággal, "méghozzá nem patikamérlegen adagolva". A bajor CSU müncheni frakcióvezetője szerint a kisebbik uniópártot "hidegzuhanyként" érte Schäuble hétfői beismerése. Edmund Stoiber CSU-elnök viszont változatlanul bizalommal van Schäuble iránt, aki szerinte ezután is képes a CDU vezetésére.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 9.)