Egészséges lábakat amputált egy skót sebész

Egy skót sebész amputálta két páciense egészséges végtagjait, mert a betegek ragaszkodtak hozzá. A betegek testképzavarban szenvedtek, ami egy pszichés betegség. Az ebben szenvedő beteg nincs tisztában a külsejével, bizonyos testrészét deformáltnak gondolja.

A skót kórház etikai bizottsága vizsgálatot kezdeményezett, miután két beteg egészséges lábát amputálták. A betegek egy pszichés betegségben szenvedtek, amit testképzavarnak hívnak. Az ebben szenvedők meg vannak győződve arról, hogy egy bizonyos testrészük hibás, és ez a mánia teljesen átveszi az irányítást az életükben.

A sebész 1997-ban egy angol betegének, majd 1999-ben egy németnek vágta le az alsó lábszárát, miután mindketten alapos pszichiátriai vizsgálaton estek át. A BBC írása szerint egyenként körülbelül háromezer fontot fizettek az eljárásért.

Az angol beteg már olyan állapotban volt, hogy az öngyilkosságot fontolgatta, a sebész 1997-ben ezért egyezett bele az amputáció végrehajtásába, miután konzultált a kórház igazgatójával. A másik amputációt 1999 áprilisában hajtották végre. A második műtét röviddel a kórház vezetőségének cseréje után történt, és az új igazgatóval nem konzultáltak a műtétről. Az "amputáló" sebészhez ezután egy újabb kérés érkezett egy amerikai betegtől. Ekkor az új igazgatóval, Jim Currie-vel az orvosi szakértők tanácsához fordultak. Az engedélyt addig nem kapják meg, amíg az etikai bizottság megvizsgálja ezt a kérdést. A bizottság várhatóan nem ad majd engedélyt a következő amputációra.

A testképzavar egy olyan pszichiátriai betegség, ahol a beteg nincs tisztában a külsejével, például azt gondolja magáról, hogy sebhelyes a bőre, kopaszodik, vagy túl nagy az orra. A külvilág véleményére nem ad, nem hiszi el, hogy a megjelenése normális. A betegek aggodalma eltúlzott, állandóan vizsgálják magukat a tükörben, napjuk nagy részében ezzel foglalkoznak, és ez sok szenvedést okoz nekik. Néhányan megbírkóznak ezzel a betegséggel, de van, akinek az életét tönkreteszi ez a rendellenesség. A testképzavar már számos esetben vezetett öngyilkossághoz.

Ajánló:

(angolul)