Franciaország 19 megyéjében 23 megbetegedést rögzítettek tavaly november óta, és a hatóságok lázasan keresik a súlyos baktériumfertőzés forrását. 1992-ben 63 áldozatot szedett az országban egy lisztériajárvány.
Dominique Gillot egészségügyi államtitkár az aszpikos sertésnyelvben jelölte meg a vétkest, de azt már nem tudta megmondani, hogy melyik cég gyártja a szóban forgó élelmiszert. Az, hogy egy forrásból származtak a kórokozók, már múlt héten ismert volt a hatóságok előtt.
Szakértők az aszpikos sertésnyelvet egészségügyileg a legkockázatosabb felvágottnak tartják előállítási technológiája miatt, jóllehet a technológiára rendkívül szigorú előírások vonatkoznak. A termék fogyasztása Franciaországban nem kiemelkedően magas: évi egymillió tonna felvágottból mindössze négy tonna.
Jean Glavany mezőgazdasági miniszter elutasította egészségügyi tárcabeli kolléganőjének bejelentését, mondván, hogy korai az ítélkezés. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a sertéstenyésztők, illetve húsfeldolgozók gazdájaként védelmébe vette az ágazatot, amelyet a hír kétségtelenül csapásként ér.
A hír hallatán Magda Alvoet belga fogyasztóvédelmi, közegészségügyi és környezetvédelmi miniszter szerdán felhívta az ország lakosságát, hogy kerüljék a Franciaországból származó aszpikos sertésnyelv fogyasztását.
(MTI)
Ajánló:
Ismerkedjen a nemzetek konyháival!