A brit kormány parlamenti bizottságot állít fel, amely megvizsgálja és végső formába önti a brit parlament felsőházának átalakítására tett reformelképzeléseket. Jay bárónő, a lordok házának vezére hétfőn bejelentette, hogy a nyári törvényhozási szünet után feláll az alsóház és a lordok háza képviselőinek közös bizottsága, hogy tanulmányozza a felsőház jövőjére tett független királyi bizottsági javaslatokat.

Tony Blair kormányát az elmúlt hónapokban gyakran támadták amiatt, hogy elodázza a lordok házának további reformját azután, hogy tavaly októberben sikerült törvényesen száműznie a parlamentből a lordok házának azon főrendi tagjait, akik születési előjoguknál fogva vettek részt a törvényhozás munkájában.

A kormánypárt eddig nem válaszolt a lord Wakeham vezette királyi bizottság októberben előterjesztett elképzeléseire a lordok háza további átalakításáról. A Wakeham-bizottság egy eddiginél szélesebb jogkörű, részben választott lordok háza kialakítását kezdeményezte, amely a hazai törvénykezés mellett leginkább a nemzetközi szerződések megkötése fölött gyakorolna felügyeletet.

Javasolta tovább, hogy a felsőház egy bizonyos része, legalább egyötöde közvetlen választások útján nyerje el mandátumát, a többieket pedig egy független kinevezési bizottság választaná meg a társadalom valamennyi rétegéből.

A brit miniszterelnök, aki nyilvánosan eddig nem foglalt állást a javaslatokról, kisebb jogkörökkel felruházott és nem választott felsőházat szeretne.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 20.)