A cseh hatóságok nem adtak politikai menedéket annak a 170 szlovákiai romának, aki két héttel ezelőtt csoportosan érkezett az országba. Szerintük a menekültek csakis gazdasági okból hagyták el országukat, ahol nem is üldözik a romákat. Ebben az évben már közel 200 szlovák romát toloncoltak ki hasonló okból Csehországból.

A kelet-szlovákiai Nagymihályi járásból származó romákat a cseh állam pénzén visszaküldik Szlovákiába. A romák faji megkülönböztetésre és a szociális problémákra hivatkozva kértek politikai menedéket és letelepedési engedélyt Csehországban.

A cseh hatóságok szerint azonban nem politikai, hanem gazdasági menekültekről van szó, akikre a hatályos törvények szerint nem terjed ki a menedékjog, ezért kitoloncolják őket az országból. A romákat vonaton küldik vissza Kelet-Szlovákiába.

Petr Horváth, a Morvaországi Romák Közösségének elnöke élesen bírálta a cseh hatóságok döntését. "A Cseh Köztársaságban szintén megsértik a romák emberi jogait, de az itteni helyzet (e téren) összehasonlíthatatlanul jobb, mint a szlovákiai. Ezért a szlovákiai roma menekülteknek igenis járna a menedékjog" - véli Horváth.

Az év eleje óta 365 szlovákiai roma kért politikai menedéket Csehországban. A cseh hatóságok már mintegy 200 személy kérelmét utasították vissza.

(MTI)

Ajánló:

Az Amnesty International jelentése Szlovákiáról. (angolul)

Korábban:

(2000.06.27.)