Egyévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és öt évre kiutasították az országból a svájci Lausanne-ban azt a Moszad-ügynököt, aki 1998 februárjában ötödmagával lehallgató készüléket próbált elhelyezni egy libanoni származású svájci állampolgár lakásában. A Moszad többi munkatársa sztrájkkal fenyegetőzik, mert az izraeli titkosszolgálat nem védte meg ügynökét.

Az izraeli titkosszolgálat ügynökét, akit csak "Isaac Bental", illetve "Jack Track" néven emlegettek a per során, idegen állam javára való kémkedésben és hamis okmányok használatában találták bűnösnek. Az ügyész szerint a kém súlyosan megsértette Svájc szuverenitását. Az ügyész csütörtökön 15 havi börtönt és 5000 svájci frank pénzbüntetést kért a vádlottra, aki beismerte, hogy a Moszadnak dolgozott, de hozzátette, hogy csupán egyszerű végrehajtó volt a szervezetben.

A kém által figyelt személyt azzal gyanúsította a Moszad, hogy ő a Hezbollah iszlám fegyveres szervezet svájci összekötője, és hogy részt vett egy Izraelben elkövetett merényletben. A libanoni férfi a bíróság előtt tagadta, hogy bármi köze van a terrorszervezethez.

A 45 éves Moszad-ügynök, aki letartóztatása után 65 napot töltött börtönben, majd 2 millió dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték, ezek után visszatérhet Izraelbe. A bíróság egyúttal öt évre kiutasította Svájcból.

A Moszad titkosügynökség kémei azt jelezték, hogy nem hajtják végre a szervezet utasításait, mert a szervezet nem állt elfogott ügynöke mellé. A titkosszolgálat munkatársai úgy vélik, a Moszadnak akkor is támogatnia kell ügynökeit, ha az akció kudarcba fúlt.

(MTI)

Ajánló:

Kémhírek, állások, felszerelések (angolul)