Kellemetlen meglepetésben volt része az ENSZ kötelékében békefenntartó feladatot teljesítő angol katonáknak Sierra Leonéban. Amikor támadás érte az egyik egységüket, nem tudták viszonozni a tüzet, ugyanis fegyvereik beragadtak. Az eset nem egyedi, a brit katonák már az Öböl-háború idején panaszkodtak SA-80-as puskáikra.

A Sierra Leone-i Egyesült Forradalmi Front (RUF) emberei egy reptérnél támadtak az angol katonák állásaira. A brit hadsereg "nyomkereső" katonái azonban képtelenek voltak viszonozni a tüzet, mert SA-80 -as puskáik egytől egyig beragadtak. Végül egy öreg, de jóval megbízhatóbb géppuskával verték vissza a támadást, melyben négy RUF-tag veszítette életét. Brit veszteségről nem érkezett hír.

Az eset az SA-80-assal nem egyedi. Az angol katonák azóta panaszkodnak erre a fegyverre, amióta 1986-ban bevezették. A puska rendszeresen beragadt már a gyakorlótereken is, de a hadsereg nem tulajdonított nagy jelentőséget az ügynek. Az 1991-es Öböl-háború után azonban már a vezetés is felfigyelt a katonák panaszaira. Egy tesztsorozatot végeztek a puskával, mely 1995-re bebizonyította, hogy a konstrukció alapvetően hibás.

A fegyvereket vissza kellett volna rendelni, hogy kijavítsák a gyártási hibát , azonban ezt a programot csak 2000 júniusában kezdte el szervezni az angol védelmi minisztérium. A legénységet azonban még az eredeti és szinte használhatatlan fegyverekkel küldték el Sierra Leonéba. A Koszovóba 1999-ben bevonuló ENSZ-alakulatot angol katonák vezették, ugyanilyen használhatatlan puskákkal. A fegyverek bármikor beragadhatnak, ezzel életveszélybe sodorják a békefenntartókat.

Az angol hadseregben jelenleg több mint háromszázezer ilyen puska van, melyek biztonságossá tételéhez több mint nyolcvanmillió angol fontra volna szükség.

Ajánló:

angolul