Amerikában csaknem ötmilliárd dollár kártérítést ítéltek 22 boszniai panaszosnak

Az amerikai igazságszolgáltatás 4,7 milliárd dollár kártérítésre ítélte Radovan Karadzicot. A volt boszniai szerb vezető 22 boszniai muszlim és horvát panaszosnak tartozik az összeggel, az 1992 és 1995 közötti polgárháború alatti szerb atrocitásokért. Az ilyen kártérítéseknek nehéz érvényt szerezni, hiszen az Egyesült Államokban elítéltek közül eddig még senki sem fizetett a hasonló áldozatoknak.

Az amerikai igazságszolgáltatás hétfőn összesen 4,7 milliárd dollár kártérítésre ítélte Radovan Karadzicot. A volt boszniai szerb vezető 22 boszniai muszlim és horvát panaszosnak tartozik kifizetni az összeget, az 1992 és 1995 közötti polgárháború alatti szerb atrocitásokért.

A polgári pert két héten át tárgyalta egy manhattani szövetségi bíróság még 1993 elején benyújtott keresetek alapján. A panaszosok, az "etnikai tisztogatások" túlélői, a szerb erők által meggyilkolt személyek hozzátartozói azzal érveltek, hogy Karadzic felelős volt boszniai szerb erők kegyetlenkedéseiért, és ezek szisztematikus emberjogsértések voltak, amelyek a térség szerb ellenőrzés alá vonására irányultak.

Az eljárásra a kínzás elleni szövetségi törvények alkalmazása adott módot, valamint egy 1789-ből származó törvény, amely lehetővé teszi keresetek benyújtását, ha megsértik "a nemzetek jogát vagy az Egyesült Államok valamelyik szerződését". Peter Leisure bíró rámutatott: "mai világunkban, ahol ilyen borzalmak történnek, nem szabad az ENSZ-re vagy a Nemzetközi Törvényszékre várnunk, amelyek vagy hatékonynak bizonyulnak, vagy nem".

Mindenesetre ezeknek a kártérítési ítéleteknek nehéz érvényt szerezni: a szóban forgó törvények alapján az Egyesült Államokban elítéltek közül még senki sem fizetett egy vasat sem az áldozatoknak. Augusztus 10-én már született egy hasonló ítélet volt boszniai szerb vezető ellen: ebben a New York-i bíróság megkínzott és megerőszakolt bosnyák nők keresete alapján kötelezte 745 millió dolláros kártérítésre Karadzicot.

(MTI)