Kennedy a maffia segítségével lett elnök - állítja Sinatra lánya

John F. Kennedy 1960-ban vereséget szenvedett volna Richard M. Nixonnal szemben, ha nem támogatja a maffia. Az 52 éves Tina, Frank Sinatra harmadik lánya állította ezt a CBS-nek adott interjúban abból az alkalomból, hogy a csatorna részére egy forgatókönyvet készített apja életéről, és megkérdezték tőle: nem hagyott-e ki belőle valamit.

"A negyven évvel ezelőtti választásoknál papa elintézett néhány dolgot a Kennedyeknek - mondta Tina - Például rávette a chicagói maffiafőnököt, Sam Giancanát arra, hogy szavaztassa a nyugat-virginiai szakszervezeteket Johnra, aki legjobb barátainak egyike volt."

Tina Sinatra szerint Joe Kennedy, az elnök apja volt az, aki mozgósította Sinatrát. "Giancana beleegyezett abba, hogy segítsen. Azt mondta apámnak, hogy ez neki csak néhány telefonba kerül." Kennedy és a maffia kapcsolatát 1992-ben Judith Exner fedte fel először, a CNN-nek adott interjúban. Azóta számtalan könyvet írtak róla, de Tina szavai a választási kampány kellős közepén mégis bombaként hatottak és közvetlenül megerősítetik azt a feltételezést is, mely szerint Kennedyt a maffia gyilkolta meg, mert az elnök "cserben hagyta" támogatóit. Kennedy 1960-ban csupán 0,1 százalékkal kapott több szavazatot, mint a republikánus Nixon. A maffia segítsége nélkül talán nem is győzött volna. Giancana ugyanis nemcsak a nyugat-virginiai, hanem az illinoisi szakszervezetekre is nyomást gyakorolt.

Judith Exner, aki előbb Giancana, majd John Kennedy szeretője lett (rákban halt meg öt évvel ezelőtt) a fent említett interjúban elmesélte, hogy ő volt a futár a két férfi között. "1960-ban Jack gyakran küldött velem Samnek pénzcsomagokat.Később Giancana azzal dicsekedett, hogy nélküle Kennedy nem jutott volna be a Fehér Házba" - mondta. 1992-ben azonban nem nagyon hittek az általa elmondottakban.

1996-ban viszont megjelent a Tökéletes bűnözők, tökéletlen hősök című könyv. Szerzője Ronald Goldfaber, Bob Kennedy régi munkatársa volt. 1961-ben, amikor a fiatalabbik Kennedy igazságügy-miniszter lett, hadat üzent a maffiának. És Goldfaber szerint rájött bátyja titkára. Az FBI dossziéjából kiderült, hogy Frank Sinatrának szoros kapcsolata van a maffiával: Giancanával társtulajdonosa volt egy las vegasi kaszinónak, Raymond Patriarcával és Tom Lucchesével, két másik maffiafőnökkel együtt egy bostoni lóversenypályának.

Bob Kennedy ekkor rábeszélte az elnököt, hogy szüntesse meg kapcsolatát Sinatrával és szakítson Judith Exnerrel. "Frank Sinatra építtetett egy helikopter leszállópályát az elnök számára a villájában, de Kennedy ezentúl Bing Crosby-hoz ment, valahányszor Hollywoodba látogatott" - írta Goldfaber. Giancana, aki feldühödött amiatt, hogy az FBI szaglászik körülötte, három alkalommal is beszélt Sinatrával: járjon közbe Joe Kennedy-nél, hogy fiai szüntessék be a "háborút". Goldfaber könyvének végén arra a következtetésre jut, hogy Giancana Sinatra tudta nélkül benne volt az elnök elleni dallasi összeesküvésben.

Tina Sinatra az interjúban nem jutott el idáig, a Kennedy-mítoszt azonban ő is megtépázta - írta a Corriere della Sera.

(MTI)

Ajánló:

(John F.Kennedy-ről)

Korábban:

(2000.03.15.)