Száz fiatal cápa teteme borította be szerdára a floridai tengerpartot egy félmérföldes szakaszon a Mexikó-öbölben. A biológusok értetlenül állnak a tömeges állathalál előtt.

Egy a Reuters által megszólaltatott szakértő szerint a cápák tömeges elpusztulása nagyon ritka jelenség. Ez esetben fiatal, 1-1,2 méteres cápák estek áldozatul valamilyen jelenségnek, amelyről egyelőre csak feltételezések vannak.

Egyes szakértők úgy vélekednek, hogy mivel némely elhullott állat az orrlyukainál és kopoltyúja környékén vérzett, vírusos fertőzésről lehet szó. Mások azonban kizárják ezt, mint ahogy az erőszakos halál lehetőségeit is: a halak sértetlenek voltak, halászháló és egyéb távolsági horgászfelszerelés nyomai sem voltak rajtuk. Szakértők szerint a sekély vizek alacsony oxigéntartalma okozta a halak vesztét.

Felmerült az is, hogy a cápákat egy a térségben burjánzó mikroalga virága okozta. A vörös árnak nevezett algavirág szétpukkanásakor vöröses barna mérgező anyagot enged környezetébe. Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyarázat viszont azért nem áll meg a lábán, mert a cápákon kívül semmilyen más állat nem pusztult el, holott a vörös ár - amely az embernél légzőszervi panaszokat és erős könnyezést okoz - más halakat és tengeri élőlényeket is megölt volna.

Az emberek által ritkán látogatott partszakaszról nem tervezik a rákok és madarak zsákmányává vált cápatetemek eltávolítását. A szakértők szövetmintákat vettek a rejtélyes cápahalál okának kiderítésére.

(MTI)

Ajánló:

Ezen az oldalon egy cápafigyelő expedícióról is olvashat (angolul)