Úgy tűnik, az előzetes exit poll eredmények nem elég megbízhatóak. Jelenleg eldöntetlen az egyik legértékesebb állam, Florida sorsa. A legfrissebb előrejelzések Bush előretörésére utalnak.

Az előzetes közvéleménykutatások alapján Al Gore demokrata jelölt tűnt a befutónak. Miután azonban megkezdődtek a szavazatszámlálások, több adatról kiderült, hogy téves volt, és most ismét a republikánus jelöltnél, Bushnál az előny. Az átlagosnál jóval több, 25 elektort adó Floridában például már biztos volt Gore győzelme, ám a mostani adatok szerint lehet, hogy Bush itt is győzni tudott.


Fotó: Reuters
Bush biztosan hozta a déli államokat, és győzni tudott néhány hagyományosan demokrata államban, így például Nyugat Virginiában is. Gore eddigi legértékesebb győzelmeit a népes keleti parti államokban, így például New Yorkban és Pennsylvaniában szerezte. Az előrejelzések szerint Gore nyert Kaliforniában, ami egy nagyon fontos eredmény, hiszen ez az állam 52 elektort delegálhat. A győzelemhez legalább 270 elektor támogatása szükséges, és Bush magyar idő szerint félhétkor 246 elektori szavazat birtokában néggyel vezet ellenfele előtt.

A kongresszusi és szenátori helyekért az eddigi eredmények szerint nagyon fej-fek mellett küzd a két párt. Szinte ugyanannyi képviselőt tudnának delegálni a törvényhozásba a republikánusok és a demokraták. Eddig a kormányzói székek közül kettőt-kettőt nyertek el a pártok.

A harmadik helyezettje a választásoknak minden bizonnyal a zöld párti Ralph Nader lesz, de nem biztos, hogy sikerül megszereznie az állami támogatáshoz szükséges 5%-ot. Nader az egyes államokban átlagosan 1-3%-ot ért el, legjobb eredménye 7% körül van.