Az indonéz rendőrség kedden átkutatta a Jakarta szívében emelkedő fényűző Suharto-villát a volt elnök sikkasztásért börtönbüntetésre ítélt fiatalabb fia, Tommy Suharto elfogása céljából. A 79 esztendős volt elnök egészségi állapota ezt megelőzően hétfőn ismét válságosra fordult.

Suharto 1999 nyara óta három súlyos szívrohamon esett át, és 2000 szeptemberében egy orvosi bizottság szerint állapota alkalmatlanná tette arra, hogy megjelenjen az őt korrupció miatt felelősségre vonó bírósági tárgyaláson. Hétfőn légzési nehézségek léptek fel nála, oxigénsátor alá helyezték, 10 orvos gondozta a luxusvillában, de keddre valamelyest javult az állapota, s már csak két orvos maradt vele.

Eközben polgári ruhás rendőrök kétórás munkával az egész ház minden zugát átkutatták, hogy elfogják a volt diktátor kisebbik fiát, aki 10 napja bujkál. A férfira börtönbüntetés vár az elmarasztaló ítélet kimondása óta. A 38 éves "Tommyt" - teljes nevén Hutomo Mandala Putrát, játékkaszinók és versenyautók dúsgazdag tulajdonosát - az indonéz legfelsőbb bíróság 18 havi börtönbüntetésre és közel ötmillió dollár, az államnak fizetendő kártérítésre ítélte több mint 10 millió dollár csalárd eltulajdonítása miatt. A rendőrség közel húsz olyan helyet figyel folyamatosan, ahol Tommy elrejtőzhet, és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott az elítélt diktátorfi ellen.

Az agg diktátornál lefolytatott házkutatás eredménytelennek bizonyult, hiába bíztak abban a rendőrök, hogy apja betegágyánál testvéreivel együtt Tommyt is ott találják. Ez volt egyébként az első alkalom, amikor a hatóságok behatoltak a 45 milliárd dollárnyi közpénz eltulajdonításával vádolt volt diktátor házába. A hatóságok egyidejűleg lefoglalták Tommy 3,3 millió dollárt érő, az apjáéval szomszédos házát, az államnak fizetendő kártérítés részeként.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.03.)