A november 11-i bosznia-hercegovinai általános választásokon - országos szinten - a Zlatko Lagumdzija vezette Szociáldemokrata Párt (SDP) csak hajszálnyi előnnyel végzett az élen, állapítható meg egyebek mellett azokból az adatokból, amelyeket a választásokat szervező EBESZ hozott nyilvánosságra kedden Szarajevóban.

Luke Zahner, az EBESZ szóvivője elmondta, hogy befejeződött a szavazatok összesítése, beleértve a külföldön leadott voksokat is, de a hivatalos végeredményre a hét végéig várni kell, mivel a választási bizottságnak még mintegy 200 panaszt kell kivizsgálnia a szavazás lebonyolításával kapcsolatban.

Az összesített eredmények szerint a Bosznia-Hercegovina (állami) parlamentjének megválasztására tartott szavazáson a Szociáldemokrata Párt a voksok 27,3 százalékának megszerzésével végzett az élen. Második helyre futott be az Alija Izetbegovic vezette Demokratikus Akciópárt (SDA) 27,1 százalékos támogatottsággal, míg a harmadik helyet az Ante Jelavic irányította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) szerezte meg 19,3 százalékos eredménnyel.

A bosznia-hercegovinai (állami) parlament mandátumainak harmada a boszniai Szerb Köztársaságban leadott szavazatok alapján dől el. Ezen a megmérettetésen a Radovan Karadzsics alapította Szerb Demokrata Párt (SDS) szerezte meg a győzelmet a szavazatok 39,5 százalékának megszerzésével. A Demokratikus Haladás Pártja (PDP) lett a második 15,3 százalékos támogatottsággal, míg a Független Szociáldemokrata Párt (SNSD) 10,7 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett.

A Bosznia-Hercegovina mintegy felén kialakított Bosnyák-Horvát Föderáció törvényhozási választásán az Alija Izetbegovic vezette SDA 26,8 százalékkal lett első. Második a Zlatko Lagumdzija irányította SDP 26,1 százalékkal, míg a harmadik az Ante Jelavic vezette HDZ lett 17,5 százalékkal. A Bosznia-Hercegovina másik felén kialakított boszniai Szerb Köztársaság törvényhozási választásán a Radovan Karadzsics alapította SDS lett az első 36 százalékkal, míg a második az SNSD 13 százalékkal, illetve a harmadik a PDP 12,2 százalékkal.

A boszniai Szerb Köztársaság elnökválasztásának egyelőre nincs győztese, miután egyetlen jelölt sem szerezte meg a leadott szavazatok legalább felét. Mirko Sarovic, a nacionalista SDS jelöltje 49,8 százalékos eredményt ért el, míg a mérsékelt Milorad Dodik jelenlegi miniszterelnök 25,8 százalékkal futott be mögötte. Az elnöki poszt odaítélését minden valószínűség szerint a szavazatok preferenciális elosztásának módszerével fogja eldönteni az EBESZ.

Bosznia-Hercegovinában nem következett be olyan fordulat, mint a januári horvátországi vagy a szeptemberi jugoszláviai választásokon, amelyek eredményeként a régi államirányítási struktúrák gyakorlatilag összeomlottak.

(MTI)

Ajánló:

angol nyelven

Korábban:

(2000. november 17.)