A nők már közvetlenül az ENSZ-hez fordulhatnak jogsérelmeik orvoslására. Pénteken lép ugyanis életbe az a kiegészítő jegyzőkönyv, amelyet a nők jogainak védelméről szóló 1981-es ENSZ-egyezményhez fűztek, és amely lehetővé teszi, hogy a nők a világszervezettől kérjenek jogorvoslatot, ha hazai jogrendszerük keretein belül azt nem kapták meg.

A Nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséről szóló közel húszéves egyezmény eredetileg nem tette lehetővé azt, hogy a nők az ENSZ-nél tegyenek panaszt. Tavaly azonban a nők helyzetével foglalkozó ENSZ-bizottság - amely az egyezmény betartását felügyeli - olyan jegyzőkönyvet készített, amely szerint a nők egyénileg vagy csoportosan az ENSZ-hez fordulhatnak jogsérelmeik ügyében. A jegyzőkönyvet idén év elején fogadta el a Közgyűlés.

A jegyzőkönyv életbe lépéséhez 10 ország ratifikációjára volt szükség, ami teljesült - közölte Fred Eckhard ENSZ-szóvivő. Az okmányt már 13 állam - Ausztria, Banglades, Bolívia, Dánia, Franciaország, Írország, Olaszország, Mali, Namíbia, Új-Zélad, Szenegál, Szlovákia és Thaiföld - ratifikálta, az aláírók száma 62.

Az 1981-es egyezmény megtilt minden, nőkkel szembeni hátrányos jogi különbségtételt, és a férfiakéval azonos lehetőségeket követel a nők számára a politikában és a közéletben. Az iparosodott országok közül egyedül az Egyesült Államok nem ratifikálta az egyezményt.

(MTI)

Ajánló:

A szervezet honlapja. (angolul)