Az orosz főügyészség rehabilitálta a magyarországi zsidók tízezreinek életét megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomatát és sofőrjét, Langfelder Vilmost. Ezzel elismerték, hogy a budapesti svéd misszió két egykori munkatársát politikai okokból üldözték a szovjet hatóságok.

Az orosz főügyészség sajtószolgálata által pénteken Moszkvában közzétett közlemény szerint Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész erősítette meg a Wallenberg rehabilitálásáról szóló döntést. A határozat indoklása szerint politikai üldöztetésről volt szó, ezért Wallenbergre és sofőrjére érvényes a politikai üldözöttek rehabilitálásáról szóló, 1991. október 18-án született orosz törvény.

Moszkva ezzel elismerte, hogy a második világháború végén politikai okok miatt hurcolta el az NKVD - a szovjet állambiztonsági szolgálat, amely később KGB néven vált hírhedtté - Wallenberget, aki a szovjet titkosszolgálat börtönében vesztette életét.

Wallenberg sorsa kapcsán az Alekszandr Jakovlev vezette orosz rehabilitációs testület november végén arra a következtetésre jutott, hogy a svéd diplomatát 1947-ben kivégezték a moszkvai Lubjanka börtönben. A diplomata sorsát kutató orosz-svéd bizottság viszont csak január közepén hozza nyilvánosságra jelentését, amely kilenc év kutatómunkáját összegzi. Svéd források szerint a jelenlegi dokumentumok alapján nem lehet száz százalékos biztonsággal állítani, hogy a svéd diplomatát kivégezték a hírhedt szovjet titkosszolgálat börtönében.

Sven Hirdman moszkvai svéd nagykövet korábbi nyilatkozataiban nem tartotta kizártnak, hogy Wallenberg 1947 után is életben volt még. A svéd nagykövet már november végén jelezte, hogy Wallenberg oroszországi rehabilitálása "fontos lépés lenne" a moszkvai vezetés részéről.

(MTI)

Ajánló:

Ember Mária írása