A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vélhetően tagja lesz az új szerb kormánynak: a szövetség pénteken elfogadta Zoran Djindjics leendő miniszterelnök felkérését, és Kasza József pártelnököt jelölte kormányfőhelyettesnek.

A VMSZ Tanácsa pénteken délután fogadta el Zoran Djindjics, a szerbiai kormányfői tisztség várományosának felkérését, és Kasza Józsefet, a VMSZ elnökét jelöli kormányfőhelyettesnek. A VMSZ Tanácsa az új szerbiai kormányzatban való szerepvállalás kapcsán közleményben értékelte a várható előnyöket és kockázatokat.

- A testület úgy ítéli meg, hogy a vajdasági magyarság helyzetével és sorskérdéseivel kapcsolatban az új politikai elittel szorgalmazott dialógusnak megnövekszenek az esélyei, ha a szövetség - eddigi politikai programjának következetes fenntartásával - első számú vezetője révén ezúton is az ország és a társadalom további demokratizálódása mellett voksol - hangsúlyozta a közlemény.

Szerbiában tavaly decemberben tartottak választásokat; az új parlament várhatóan a jövő héten alakul meg, s ezt követően az új szerb kormány is létrejöhet. A legerősebb vajdasági magyar pártnak számító VMSZ a Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés tagjaként a DOS közös listáján indult a választásokon, amelyek eredményeként 6 képviselői helyre számíthat a 250 fős szerb parlamentben.

A DOS összesen 176 mandátumot szerzett, így minden bizonnyal ez a tömörülés kap kormányalakítási megbízást. A DOS nagyjából már összeállította tervezett kormányát. A kabinetet Djindjics vezetné, és az eddigi közlések szerint több helyettese is lenne. A VMSZ pénteki közleménye nem pontosította, hogy közülük Kasza József milyen területért felelne a kormányban.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 11)