A macedón hadsereg újabb támadást indított az albán szakadárok állásai ellen a kumanovói térségben, miután felszólították a civileket falvaik elhagyására. A területen élő 3500 ember azonban nem tett eleget a hadsereg követelésének. A macedón kormány azzal vádolja a felkelőket, hogy erőszakkal tarják vissza két falu 3500 lakosát, élő pajzsként használva őket.

A macedón csapatok szombaton felújították aknavetős támadásaikat Vaksince és Szlupcsane falvak közelében az albán lázadók feltételezett állásai ellen, miután azonnali távozásra szólították fel a polgári lakosságot.

A kormány délelőtt 11 óráig adott haladékot a civileknek falvaik elhagyására a kumanovói térségben és magában Kumanovóban, de a Reuters riporterei nem láttak lakossági mozgást a körzetben.

A kormány azzal vádolja a felkelőket, hogy erőszakkal tarják vissza Vaksince és Szlupcsane 3500 lakosát, élő pajzsként használva őket. A szkopjei vezetés elismerte, hogy a civilek jelenléte rendkívül megnehezíti a hadsereg akcióját, amelyet így "szelektíven" kell végrehajtani.

Időközben az albánok Nemzeti Felszabadító Hadserege (UCK) megerősítette, hogy három személyt tart fogva, köztük egy macedón katonát. A hadifoglyokat - mint közölték - a genfi konvenciónak megfelelő bánásmódban részesítik.

Szkopje már korábban bejelentette, hogy egy katonája és két polgári személy került az UCK fogságába szerdán, illetve csütörtökön. Két további macedón katonát az UCK katonái megöltek, mivel azok - az albánok szerint - behatoltak állásaikba.

(MTI)

Korábban: