Hétfőn Hágába utazik Slobodan Milosevic védőügyvédje, aki a Nemzetközi Törvényszék előtt keddre tervezett első megjelenése előtt várhatóan találkozik a volt jugoszláv elnökkel. Milosevic családjával folytatott telefonbeszélgetésében kérte, hogy az ügyvédek vigyenek neki pénzt, ruhaneműt és könyveket.

Zdenko Tomanovic, Slobodan Milosevic egyik ügyvédje a B92 Rádiónak nyilatkozva kijelentette: Dragan Krgovic kollégájával egyetemben hétfőn Hágába utazik, ahol védencével még a keddi bírósági meghallgatás előtt kellene találkoznia.

Hétvégi belgrádi híradások szerint Milosevic "politikai védelemre" utasította ügyvédeit, mert a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék eljárását is politikai jellegűnek tekinti.

Súlyos és bonyolult politikai válságot okozott Belgrádban Slobodan Milosevic csütörtöki kiadatása. Zoran Zizic jugoszláv kormányfő bejelentette lemondását, Vojislav Kostunica jugoszláv elnök alkotmányellenesnek nevezte az intézkedést, és pártja kivált a DOS kormányzó szerb párttömörülés szerb parlamenti frakciójából. Vojislav Kostunica tanácsadója közölte, hogy hétfőn megkezdődnek a konzultációk az átmeneti kormányról. Az egyik elnöki tanácsadó jelezte, hogy várhatóan az eddigi koalíciós partnerek alakítanak ismét kormányt, de valószínű egy új párt, a montenegrói Néppárt bevonása is a koalícióba.

Miután bejelentették, hogy kiadják Milosevicet, Belgrád központjában ötezren vonultak az utcára. Mindhiába: Milosevicet Hágából vissza nem hozza semmi. Milosevicet a kosovói harcok során elkövetett háborús bűnök miatt akarják felelősségre vonni a Nemzetközi Törvényszék bírái. A vádiratot várhatóan a Horvátországban és Boszniában elkövetett bűnökkel is kibővítik. Milosevic először kedden áll a bírák elé, hogy hivatalosan is megismerje a vádiratot. Ekkor nyilatkozhat arról, bűnösnek érzi-e magát. Védelmét az a belgrádi ügyvédcsoport látja el, amelyet már Belgrádban felfogadott. A hágai törvényszék által kiszabható legsúlyosabb büntetés az életfogytiglani szabadságvesztés.

[origo]