A német rendőrség már egy évvel ezelőtt gyanakodott a terroristákra

A német renőrség már tavaly tavasszal felfigyelt bin Laden Hamburgban tevékenykedő embereire. A szövetségi ügyészség azonban nem tartotta megalapozottnak a gyanút.

A német bűnügyi hivatal már tavaly tavasszal megkereste a szövetségi ügyészséget, részletes dokumentumban tárva elé a bin Laden-féle csoport németországi kapcsolatait. A nyomozók figyelmeztették az ügyészséget, hogy a németországi hálózat képes lehet merényletek elkövetésére külföldön, ezért javasolták eljárás megindítását az érintett személyek ellen. A szövetségi ügyészség azonban nem tartotta megalapozottnak a gyanút, ezért az ügyet ejtette - írta a Der Spiegel német újság.

A német hatóságoknak a bin Laden elleni nyomozás során múlt héten sikerült név szerint is azonosítani két férfit, akik valószínűleg két éve részt vettek a támadások előkészítésében, segítették a terroristákat, és kapcsolatban álltak bin Ladennel is. A gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki, bár a hatóságok szerint már egyikük sincs az országban.

Miután árkutatták Hamburgban bérelt lakásukat, kiderült, hogy Szaid Bahadzsi és Ramzi Binalsib együtt lakott a szóban forgó lakásban azzal a három terroristával, akik később a WTC egyik tornyába vezettek egy repülőgépet - jelentette korábban az ABC News amerikai hírtelevízió.

Az egyik öngyilkos pilóta, Sahi kapcsolatban állt egy szintén évek óta Hamburgban élő szíriai állampolgárral is. Utóbbit, akit a Der Spiegel Maun D.-nek nevez, a német bűnügyi szervek azzal gyanúsítják, hogy Bahadzsi és Binalsib mellett szintén bin Laden terrorista csoportjához tartozik.