A világ egyik leghatékonyabb kémhálózata a táliboké, legalább húszezer kémmel, százezer informátorral. Őket még a vallási rendőrség is segíti. Abdul Hak múlt héten elfogott és kivégzett afgán ellenzéki vezető is a széles körű kémhálózat áldozata lett.

Abdul Hak, a tálibok által múlt héten elfogott és kivégzett afgán ellenzéki vezető nem árulás áldozata lett, ahogyan számos térségbeli jelentés feltételezte, hanem a tálib mollák által kiépített széles körű kémhálózat segítségével lepleződött le titkos küldetése.

Afganisztáni szakértők szerint Hakot a táliboknak egészen az afgán határokon átnyúló kémhálózata fedezte fel, amelyben nemcsak hivatalos kémek, hanem több százezer egyszerű afgán ember, köztük gyermek vesz részt.

A mollák gyermekek ezreit szervezték be, egyebek között arra, hogy adatokat gyűjtsenek nekik saját családjukról. E gyerekek többsége az elmúlt évtizedekben zajlott afganisztáni háborúk áldozatainak árvája, mások szegény családból származnak. A tálibok vallási iskoláiba járnak, ahol ingyen biztosítnak élelmet és fedelet számukra. A térségben dolgozó segélyszervezetek munkatársai szerint több ezer gyerekkém dolgozik a táliboknak.

"Tájékoztatják őket a szüleikről, elmondják, kiket támogatnak a szülők, tartanak-e a fegyvert házukban" - mondta a the Daily Telegraph brit napilap pesavári tudósítójának Fatane Gilani, egy afgán segélyszervezet munkatársa. "Mivel a gyerekek ítélőképessége gyakran hibás, számtalan ártatlan embert árultak el gyermekek" - magyarázta.

A tálibok a világ egyik leghatékonyabb kémhálózatát működtetik. A Kvari Amadulla által irányított tálib hírszerzési minisztérium - a szakértők szerint - legalább 20 ezer kémet foglalkoztat, és legalább százezer informátora van, akiket eredetileg még a szovjet éra afgán kémügynöksége képzett ki. A tálibokat segíti a hírhedt vallási rendőrség, amelynek szintén több ezer informátort működtet a minisztériumokban, kórházakban, a katonaság és a segélyszervezetek körében. Ők is hatalmas kémhálózatot alakítottak ki átlagpolgárokból, akik túlságosan félnek ahhoz a táliboktól, hogy ellenálljanak utasításaiknak.

Minden egyes város minden lakónegyedében van egy-egy informátor, aki szomszédjait figyeli és rendszeres jelentést tesz látogatóikról, a falvak lakóitól és a molláktól pedig elvárják, hogy minden idegent jelentsenek a titkos rendőrségnek.

A Kabulba látogató külföldi újságírók csak a tálibok ellenőrzése alatt álló Hilton szállót használhatják egy hivatalosan kirendelt "tolmács" őrző szemei alatt, a más városokba látogató idegenek számíthatnak legalább egy tálib kém vagy számos informátor "kíséretére". Ilyen informátorok eredtek Abdul Hak nyomába, amikor a múlt héten átlépte a pakisztáni-afgán határt. "A tálibok még azelőtt tudták, hogy mit fog tenni Hak, hogy a férfi elhagyta volna pesavari házát - mondta a brit tudósítónak a pakisztáni hírszerzés egyik volt tisztje.

Korábban:

Eltemették a tálibok által kivézett ellenzéki vezért