Merényletektől tartanak az izraeli miniszterek

Az izraeli hírszerző szolgálat úgy értesült, hogy több izraeli politikus, magas rangú vezető ellen készülnek támadásra palesztin merénylők. Péntektől ezért még szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Izraelben.

Újabb különleges biztonsági intézledéseket léptettek életbe pénteken a kora reggeli órákban Izraelben. A palesztin merénylők akcióitól tartó hatóságok fokozottan vigyáznak néhány miniszterre, államhivatalnokra, illetve intézményre. Erről az izraeli katonai rádió számolt be. Az idegenforgalmi miniszter októberi meggyilkolása óta fokozottan őrzik az állami vezetőket.

A jelentés szerint a hírszerző szolgálat úgy tudja, hogy elsősorban Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter van veszélyben. Eliezer valahányszor Tel Avivban tartózkodik, biztonsági okokból minden éjjel más szállodában kénytelen aludni.

Csütörtökön Dany Naveh tárca nélküli miniszter kapott utasítást, hogy családjával együtt haladéktalanul hagyja el ciszjordániai lakóházát, mert a biztonsági szolgálat nem tudja garantálni a sértetlenségét. A miniszter felesége, Zili Naveh is így nyilatkozott a rádióban: "életveszélyesen megfenyegettek bennünket egy üzenetben".

Hasonló üzenetet kapott csütörtökről péntekre virradó éjjel az izraeli egészségügyi miniszter, Nasszim Dahan is, aki szintén Ciszjordániában él. A hatóságok rendelete alapján a hétvégén nem hagyhatja el a házát.

[origo]