Michael Moody, az amerikai Vegyi és Biológiai Fegyverellenőrzési Intézet elnöke nem zárja ki, hogy ukrán szakértők is részt vehetnek vegyi és biológiai fegyverek létrehozására irányuló közel-keleti programokban.

Egyes volt szovjet tudósok nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy nagy pénzekért más országokban eladják magukat - jelentette ki Moody hétfőn egy Washington-Kijev közvetlen videóhíd keretében tartott sajtótájékoztatón. Az amerikai szakértő nem zárta ki, hogy a Szovjetunió szétesése után az alacsony biztonsági színvonal miatt a volt szovjet köztársaságokban a nemzetközi egyezmények teljesítésekor nem minden vegyi fegyver előállítására alkalmas anyagot semmisítettek meg. Véleménye szerint egyes anyagok a terroristák kezébe kerülhettek. Kormányszinten azonban ezt az értesülést egyetlen alkalommal sem erősítették meg, bár a sajtóban megjelent.

Michael Moody szerint a bakteriológiai és vegyi fegyverek előállításához ukrán tudósok iránt olyan országok érdeklődhettek, mint Irán és Líbia. Emlékeztetett, hogy a New York Timesban korábban jelentek meg értesülések arról, hogy négy-öt volt szovjet tudós segített Iránnak vegyi és bakteriológiai fegyvergyártási programokban, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Az Egyesült Államokat erősen aggasztja, hogy tudósok nagy pénzért a "feketepiacot" választják - mutatott rá Moody. A volt szovjet köztársaságok hadiiparának békés célra történő átállítását segítő nemzetközi Nunn-Lugar program a jövőben is azt szolgálja, hogy a tudósok békés célokon dolgozzanak. Elsősorban kazahsztáni és orosz, nem pedig ukrán tudósokról van szó - tette hozzá.

Az amerikai szakértő szerint a vegyi és bakteriológiai fegyverek terjedése megakadályozásnak fő problémája, hogy nem létezik az 1975-ben elfogadott és 143 állam által aláírt, a bakteriológiai fegyverek terjedésének megakadályozására vonatkozó nemzetközi egyezmény betartását ellenőrző mechanizmus. Az ellenőrzés fő problémái politikai és műszaki jellegűek.

Az Egyesült Államok az exportellenőrzési megállapodást aláíró harminc országhoz kíván fordulni, hogy módosítsák saját belső törvényeiket a terrorizmus elleni harccal, illetve a vegyi és bakteriológiai fegyverek terjesztésének tilalmával kapcsolatos nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Michael Moody szerint a volt Szovjetunió területén a legtöbb vegyi fegyvert előállító üzem Oroszországban volt. Véleménye szerint Ukrajnának nem kell a vegyi fegyverek megsemmisítéséért felelnie, mivel területén nem voltak olyan létesítmények, ahol ilyeneket tároltak, illetve nem vettek részt nagy mértékben ezek előállításában.

Az amerikai szakértő szerint a legnagyobb problémát Oroszország esetében az jelenti, hogy nem teszi lehetővé külföldi megfigyelők számára az olyan létesítményekbe való belépést, ahol korábban vegyi fegyvereket gyártottak. "Nem azt akarjuk állítani, hogy Oroszország megsérti a nemzetközi megállapodást, de nem teljesen nyitott" - vélte Michael Moody.