Veszélybe került Ciprus egyesítése

Veszélybe került Ciprus újraegyesítése, miután a sziget görögök lakta részén tartott vasárnapi elnökválasztáson Taszosz Papadopulosz került hatalomra. Papadopulosz az ENSZ egyesítési tervének átdolgozását, a görög lakosságnak járó további jogok kiharcolását helyezte kilátásba. Ez azonban a ciprusi török politikusok ellenállásába ütközhet, akik már a világszervezet tervét is túl soknak tartják. A görög és török közösség vezetőinek február 28-ig adott határidőt az ENSZ a megegyezésre. Ha nem születik megállapodás az EU csak a görögök lakta részt veszi fel 2004-ben tagjai közé.

Taszosz Papadopulosz, a vasárnapi ciprusi elnökválasztás győztese két nappal sikere után bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a megosztott sziget újraegyesítéséről a török megszállás alatt lévő rész vezetőivel. Papadopulosz ezt azután jelentette be, hogy találkozott Alvaro de Soto-val, az ENSZ ciprusi különmegbízottjával - írja a BBC. Megfigyelők szerint azonban a tárgyalások felújítása és eredményes lezárása nehéz lesz, mivel a Demokrata Párt államelnökké választott vezetője korábban nacionalista és törökellenes politikát folytatott.

Ciprus görög és török vezetőinek február 28-ig kell megállapodniuk a sziget újraegyesítéséről. Az ENSZ ugyan semmilyen szankciót nem kapcsol a határidőhöz, amennyiben azonban nem születik megegyezés, elképzelhető, hogy az Európai Unió csak a sziget görögök lakta részét veszi fel tagjai közé 2004-ben. Ezzel a sziget megosztottsága hosszú időre állandósulhat.

Nem csak az ENSZ keresi azonban a megegyezést. Kofi Annan ENSZ főtitkár mellett ugyanis Abdullah Gül török kormányfő is úgy nyilatkozott hétfőn Brüsszelben, hogy meg kell állapodni Ciprus ügyében a világszervezet által megszabott határidőig. Nem csak diplomáciai fogás a török kormány részéről a sziget újraegyesítésének sürgetése. Ezt bizonyítja, hogy a tavaly ősszel megválasztott új török kormány már több alkalommal bírálta Rauf Denktas - a csak Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság vezetője - politikáját, amiért nem törekedett megegyzésre Ciprus görögök lakta részének vezetőivel.

Rauf Denktas, a ciprusi török közösség vezetője a vasárnapi elnökválasztást követően sajnálkozását fejezte ki, hogy a korábbi görög elnök, Glafkosz Kleridész elvesztette az elnöki székért folyó versenyt. Ezzel csökkent a sziget újraegyesítésének lehetősége - mondta. Denktas ugyanakkor felszólította Papadopuloszt, hogy készítsen reális tervet az újraegyesítésre, máskülönben - mint mondta - nincs értelme folytatni a tárgyalásokat.

Bár Denktas most megegyezést sürget, korábban neki is nagy része volt abban, hogy meghiúsultak a tárgyalások. 1983-ban éppen ő volt az, aki megszüntette az egyesítési tárgyalásokat és kikiáltotta Ciprus török megszállás alatt lévő részének önállóságát.

A fő vitapont a görög és török vezetők között a török kisebbség jogainak érvényesítésében van. A ciprusi alkotmány elvileg garantálja, hogy a sziget görög elnökének mindig legyen egy török alelnöke, aki szabad kezet kap néhány török miniszter kinevezésében. Ráadásul a törökök parlamenti képviselete is garantálva van, mivel a 80 fős képviselőház közel egyötöde (15 képviselő) mindig a török kisebbség tagjai közül kerül ki, de a törökök ezen kívül is szerezhetnek képviselőhelyeket a törvényhozásban.

A sziget görög politikusai azonban az alkotmány átalakítását szeretnék, mivel úgy érzik, hogy a lakosságnak mindössze 11,6 százalékát adó török kisebbség politikai befolyása túlzott. A török vezetők pedig azt kifogásolják, hogy a török közösség alkotmányos jogai nem érvényesülnek maradéktalanul a szigeten és további alkotmányos jogokat kérnek a török kisebbség önállóságának megerősítéséhez.

Az ENSZ terve Ciprus egyesítésére
Az ENSZ azt szeretné, ha Ciprus egy különálló görög és török köztársaság laza szövetségeként egyesülne újra. A kapcsolatot a két rész között a gyenge központi kormányzat teremtené meg.

A ciprusi törökök most úgy vélik, hogy Papadopulosszal a "hajthatatlan" görögök kerültek hatalomra a szigeten. Azért is több kritika érte az új ciprusi görög vezetőt, mert választási kampányában több alakalommal minden ciprusiak elnökének nevezte magát. Elemzők szerint azonban Kleridész korábbi elnök választási vereségét éppen az okozta, hogy sok ciprusi elégedetlen volt az újraegyesítési tárgyalásokon folytatott politikájával. Sokan vélték úgy, hogy Kleridész túl sokat engedett Denktasnak és a törököknek.

Papadopulosz már a megválasztását követő napon azt nyilatkozta, hogy az ENSZ ciprusi újraegyesítésről szóló tervét meg kell változtatni mielőtt tárgyalni kezdenek róla ismét. Az új elnök tervei között azonban van olyan is, ami várhatóan éles ellenkezést vált majd ki a török vezetőkből. Papadopulosz tervei között szerepel például, hogy biztosítsák a sziget északi részéről menekült görögöknek, hogy visszatérhessenek korábbi lakóhelyükre. Ezt az elképzelést az ENSZ rendezési terve például kifejezetten ellenzi.

Ciprus 1974 óta megosztott. Akkor a török hadsereg a szigeten élő török kisebbség védelmére hivatkozva szállta meg északi területeit. Bár az ENSZ azóta folyamatosan az újraegyesítést sürgeti, a világszervezet által kezdeményezett tárgyalások eddig semmilyen eredményre nem vezettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK