Medgyessy: a közös örömről szól ez a nap

A csatlakozási szerződés aláírása alkalmából Medgyessy Péter miniszterelnök fogadást adott a magyar delegáció képviselőinek. Az eseményen jelen volt Günther Verhaugen bővítési biztos és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke is. Medgyessy a csatlakozási szerződés aláírására használt, egyedi tervezésű tollát szerette volna elődjének, Orbán Viktornak ajándékozni, Orbán azonban egyetlenként a magyar delegációban nem jött el az ünnepségre.

Medgyessy beszédében név szerint megköszönte a rendszerváltás óta hivatalba lépett miniszterelnököknek a csatlakozás érdekében tett munkájukat. Külön kiemelte közvetlen elődje, Orbán Viktor szerepét, akinek kormányzása alatt a harmincból huszonnégy tárgyalási fejezetet zártak le. Szerette volna ezért átadni azt a tollat, amit egy iparművész külön a szerződés aláírására készített, Orbán Viktor azonban egyetlenként a magyar delegációban nem vett részt a fogadáson.

Jelen volt azonban Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Boros Péter, Horn Gyula, Dávid Ibolya, Herényi Károly, Kuncze Gábor, Lendvai Ildikó, valamint Günther Verheugen és Romano Prodi. Medgyessy azt mondta: boldog volt, hogy a mai napon különböző pártok vezetői, különböző gondolkodású emberek békésen, emberi hangon tudtak beszélgetni egymással. "Tisztelet és barátság különböző dolog, de a tisztelet az alapja az európai politikai életnek" - mondta.

A miniszterelnök köszönetet mondott a Magyar Köztársaság polgárainak is, akikre békésebb, szabadabb, boldogabb jövő vár a csatlakozással. Beszélt arról is, hogy az uniós tagsággal a szomszédos országokban élő magyarok újra csatlakozhatnak a nemzethez. "A magyar nemzet nagy, és nagy tettekre képes" -fejezte be ünnepi köszöntőjét a miniszterelnök.