Az afganisztáni nemzetközi erők másfél éve tartó bevetésük kezdete óta a legnagyobb fegyverrejtekhelyre bukkantak a délnyugat-ázsiai országban.

Román katonák a dél-afganisztáni tartományi főváros, Kalat közelében akadtak a titkos raktárak nyomára, amelyekben háromezer 107 milliméteres rakétát és több mint egymillió lőszert rejtettek el - közölte Roger King amerikai katonai szóvivő pénteken a bagrami légi támaszponton.

A fegyvereket szerdán és csütörtökön találták meg két barlangban és három másik rejtekhelyen. Ez volt az Egyesült Államok vezetésével a "Kárpátok villáma hadművelet" keretében Afganisztánban szolgáló 812. román gyalogos hadosztály harmadik bevetése - írta az AFP francia hírügynökség.

A múlt héten Kalat közelében lelőttek egy olasz turistát. Az afgán hatóságok a szökésben lévő tálibokat és az al-Kaida terrorhálózat megmaradt erőit tették felelőssé a gyilkosságért. Az afgán kormány csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy 18 fegyverrejtekhelyet fedeztek fel az északi Farjáb tartományban.