Szaddám szellemétől tartanak az amerikaiak

Még mindig háborúban állunk - jelentette ki egy amerikai tábornok, miután Irakban egyre gyakoribb és egyre profibb eszközökkel végrehajtott támadások érik a szövetségeseket. Az amerikaiak abban bíznak, ha elkapják Szaddám Huszein volt iraki elnököt, akkor alábbhagy a támadók lelkesedése. Az augusztusban Irakba induló magyar katonák kiképzésén nem változtattak a támadássorozat hírére. A honvédségnél azt közölték: ők mindig a legrosszabb helyzetre készülnek fel.

Az Egyesült Államokban július 4-én tartják az egyik legnagyobb nemzeti ünnepet, a függetlenség napját, amelyről az Irakban állomásozó amerikai katonák is megemlékeznek. Az ünneplést ugyanakkor beárnyékolja, hogy az elmúlt napokban elszaporodtak az Irakban tevékenykedő amerikai katonákat ért támadások. Egyedül csütörtökön tíz amerikai katona sebesült meg, egy pedig meghalt az ellenséges támadásokban.

A sorozatos támadásokra reagálva Ricardo S. Sanchez amerikai tábornok csütörtökön kijelentette: "Még mindig háborúban állunk." A The New York Times bagdadi tudósítója által idézett kijelentés azért érdemel különös figyelmet, mert George W. Bush amerikai elnök bő két hónappal korábban, május elsején azt mondta, hogy véget értek a hadműveletek Irakban.

Az elnök bejelentése óta 25 amerikai katona vesztette életét, és 177 sebesült meg a támadásokban. A legsúlyosabb incidensek Bagdadban, az ehhez közeli Falludzsában, a Szaddám szülővárosaként számon tartott Tikritben, valamint a déli országrészben található két településen, Bászrában és Madzsar al Kabirban történtek.

A többi amerikai katonai vezetőhöz és politikushoz hasonlóan Sanchez is azt mondta, nem központilag szervezett támadásokról van szó, de azt elismerte, hogy az utóbbi támadásoknál már finomabb robbanószerkezeteket vetettek be a támadók, mint korábban. Az elszaporodó incidensekkel kapcsolatban a napokban megszólalt Bush elnök is, aki közölte: az Egyesült Államok által vezetett szövetségnek van megfelelő ereje arra, hogy úrrá legyen a helyzeten.

Az amerikaiak szerint a sorozatos támadásoknak többek között azzal lehetne gátat vetni, ha elfognák Szaddám Huszein volt iraki elnököt és fiait, vagy bebizonyítanák róluk, hogy meghaltak. Az iraki közigazgatás amerikai vezetője, Paul Bremer csütörtökön azt közölte: "Amíg nem tudunk biztosat róluk, addig a félelem árnyékát vetik az országra." Hasonló nyilatkozatot tettek a közelmúltban Irakban járt szenátorok is. Susan Collins szenátor szerint elsősorban Irak középső és déli részén tartanak attól az emberek, hogy a volt elnök visszatér.

Az amerikaiak most abban bíznak, ha a 25 millió dolláros jutalomnak köszönhetően sikerül elfogni Szaddámot vagy kétséget kizáróan bebizonyítani halálát, akkor azzal a támadók elvesztik korábbi lelkesedésüket, a lakosság pedig megnyugszik, és nem fog a bukott elnök visszatérésétől félni. A BBC bagdadi tudósítója szerint is nem csupán szimbolikus jelentősége lenne Szaddám és fiai elfogásának, az amerikaiakat ért támadások mögött ugyanis sokak szerint a volt elnök hívei állnak.

A szövetséges katonák helyzetét nehezíti az is, hogy a lakosság nem segít a támadók kézre kerítésében. Csütörtökön például már másodszor fordult elő, hogy fényes nappal, a nyílt utcán intéztek gránátvetős támadást amerikai konvojok ellen. A szemtanúk és járókelők egyik alkalommal sem segítették az amerikaiakat abban, hogy elfoghassák a támadókat, pedig a csütörtöki incidens során egy nem is autóval, hanem gyalog közlekedő férfi lőtte ki a gránátot.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK