Az amerikai csapatok parancsnoksága elismerte: Irakban gerillaháború zajlik. A csapatokat magasabb készültségi fokozatba helyezték, ma van ugyanis Szaddám Huszein Baath Pártja hatalomra jutásának évfordulója. Eközben nő az elégedetlenség az amerikai csapatok körében, a katonák többsége hazaindulna.

"Irakban gerillaháború zajlik. Nem olyan intenzív, mint egy hagyományos értelemben vett háború, de ettől még háború" - állítja John Abizaid tábornok, az amerikai központi parancsnokság vezetője. A koalíciós erőket nap mint nap érik támadások, melyek nem okoznak hatalmas veszteségeket, viszont romba döntik a csapatok morálját. A volt Baath Párt helyi vezetői hat-nyolc emberből álló sejteket szerveznek, ezek támadnak aztán meglepetésszerűen az amerikai konvojokra.

Csütörtökön magasabb szintű készültségbe helyezték az amerikai csapatokat, a mai napon ünnepelték ugyanis az 1968-as baathista puccsot, mely Szaddám Huszein hatalomba jutásának előzménye volt. Az iraki kormányzótanács mindenféle baathista öszejövetelt és ünneplést megtiltott. Az amerikai parancsnokság szerint az intézkedések ellenére a július igen veszedelmes hónap lesz irakban, ugyanis a legtöbb baathista évforduló erre a hónapra esik - írja a BBC News.

"Ha Donald Rumsfeld védelmi miniszter itt volna, arra kérném, mondjon le" - adott hangot elkeseredésének a harmadik gyalogos hadosztály egyik katonája. A hadosztálynak ugyanis bejelentették, akár egy évig is Irakban kell maradniuk. A szövetséges csapatok parancsnoksága szerint akár több évbe is beletelhet, amíg a kolaíciós erők végleg elhagyhatják Irakot. Az amerikai csapatok morális szintje igencsak hanyatlik az utóbbi hetek gerillatámadásai következtében. A katonák nem értik, miért van még mindig szükség a jelenlétükre Irakban, ha egyszer véget értek a hadműveletek, legszívesebben már indulnának haza.