Ariel Saron izraeli miniszterelnök palesztin szélsőségesek ellen irányuló katonai csapások sorozatát hagyta jóvá szerdán, válaszul a kedd esti nyugat-jeruzsálemi öngyilkos merényletre. Az akciók a legnagyobb palesztin radikális mozgalmak ellen irányulnak, letartóztatásokkal, rajtaütésekkel és "célzott likvidálásokkal". Az amerikai elnök támogatásról biztosította Saront.

Egy magas rangú izraeli biztonsági tiszt a Reutersnak elmondta, hogy a hadsereg műveletei akár már szerda éjjel megkezdődhetnek és több napig is eltarthatnak, tekintet nélkül Mahmúd Abbász palesztin kormányfőnek a buszrobbantásért felelős szélsőségesek letartóztatására adott parancsára. A katonai terv, amelynek megvalósítását várhatóan szerda éjjel hagyja jóvá Saron kabinetje, a legnagyobb palesztin radikális mozgalmak - a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai - ellen irányul, letartóztatásokkal, rajtaütésekkel és "célzott likvidálásokkal".

Az AFP palesztin biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy tucatnyi izraeli harckocsi indult el Rámalláh irányba. Egy izraeli harci helikopter már a ciszjordániai város felett köröz. Izraeli tömegtájékoztatási eszközök úgy tudják, hogy a kijelölt célpontok között nem szerepel Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi főhadiszállása. Izrael azzal vádolja Arafatot, hogy szabotálja a békefolyamat újraélesztését célzó erőfeszítéseket. Az izraeli kormány héjái egyenesen Arafat kitoloncolását, sőt még annál is rosszabb sorsot követelnek a palesztin elnök számára. Az ITAR-TASZSZ úgy tudja, hogy Izrael akkor indít széles körű katonai műveletet a palesztin területeken, ha a palesztin kormánynak nem sikerül önállóan megsemmisítenie a szélsőséges mozgalmak infrastruktúráját. Izraeli biztonsági források közölték, hogy Saron már utasítást adott katonai akciók sorozatára, amelyek meghatározott célpontok ellen irányulnak.

Egy palesztin öngyilkos merénylő 18 ártatlan ember életét oltotta ki, több mint százat megsebesített, amikor egy autóbuszon működésbe hozta a testére erősített, mintegy 5 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó pokolgépet. A halottak között öt, a sebesültek között pedig 12 amerikai állampolgár volt. George Bush amerikai elnök telefonon beszélt Ariel Saronnal, akit támogatásáról biztosított a terrorizmus elleni harcban.

Az izraeliek szerdán megkezdték halottaik - köztük egy kilenchónapos terhes asszony és egy 11 hónapos csecsemő - eltemetését. A sebesültek közül még 38-at ápolnak kórházban, közülük nyolcan súlyos, egy nő pedig életveszélyes állapotban van. Az újabb halottakkal 3420-ra emelkedett azok száma, akik a palesztinok lázadásának kirobbanása, 2002 szeptembere óta estek erőszakos események áldozatául. A halottak listáján 2562 palesztin és 797 izraeli név szerepel.