Holland főtitkára lesz a NATO-nak

Hétfőn a tagállamok megválasztották a NATO következő főtitkárát. George Robertson, a mostani brit főtitkár négy éves mandátuma decemberben lejár. Helyét Jaap de Hoop Scheffer holland külügyminiszter veszi át.

Forrás: ==
Jaap de Hoop Scheffer

Holland politikus lesz a NATO új főtitkára. Erről hétfőn döntöttek a tagállamok. Az új főtitkár decemberben foglalhatja el hivatalát a világ legnagyobb katonai szövetségének élén. George Robertson jelenlegi főtitkár mandátuma idén év végén lejár.

A NATO élére a holland külügyminiszter, Jaap de Hoop Scheffer lép. Scheffer 55 éves, a Holland Kereszténydemokrata Párt tagja.

A szövetség élére két jelölt pályázott. A kanadai John Manley főtitkárságát az európai tagállamok akadályozták meg. Manley érezve az európaiak ellenkezését hétfő délelőtt visszalépett a jelöltségtől.

Az új főtitkárnak tovább kell folytatnia a NATO modernizálását: gyorsan bevethető, mozgékony, jól felszerelt elit-alakulatok felállításáról döntött a NATO 2002 novemberében. A szövetség másik célja, hogy a katonai feladatokat a tagállamok megosszák egymás között, mintha egyetlen hatalmas hadsereg tagjai lennének a szövetséges államok nemzeti hadseregei. Hoop Scheffer elnökségének kezdetén jelentősen bővül majd a NATO-tagok köre: az új kelet-európai államok belépéséről már tavaly megszületett a döntés. Az új tagok befogadása mellett a régiek vitáit is el kell simítania: az USA és az iraki háborút ellenző Németország és Franciaország között továbbra sem felhőtlen a viszony.

Jaap de Hoop Scheffer 1948-ban született Amszterdamban. A jogi egyetem elvégzése után két évig szolgált a holland királyi légierőnél, ahonnan tartalékos tisztként szerelt le. Külügyi karrierjét Afrikában, Hollandia ghánai nagykövetségén kezdte. 1978-ban visszatért Európába, és a brüsszeli NATO-központ holland képviseletén dolgozott. 1980-ban hazatért, és a külügyminisztériumban vezető tisztségviselő volt hat éven keresztül. 1986-ban választották először parlamenti képviselőnek, és mandátumát külügyminiszteri kinevezéséig, 2002 nyaráig folyamatosan megtartotta. 1997 és 2001 között ő volt a kereszténydemokraták frakcióvezetője. Ő a harmadik holland, aki a NATO-t vezetheti.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK