Kibontakozó kémbotrány Guantánamón

Kémkedéssel vádolják az amerikai hadsereg egyik Guantánamón szolgált arab tolmácsát, egy szintén a táborban szolgáló muszlim lelkészt pedig emellett hazaárulással gyanúsítanak az amerikai katonai hatóságok. Két másik személyt "gyanús tevékenység" miatt helyeztek megfigyelés alá, de még bizonytalan, hogy összefüggenek-e az esetek. A guantánamói támaszponton több száz, többségében Afganisztánban elfogott feltételezett al-Kaidást és tálibot őriznek.

"Gyanús tevékenység" miatt folyik vizsgálat az Egyesült Államok légierejének és haditengerészetének egy-egy tagja ellen, akik a guantánamói amerikai haditámaszponton teljesítettek szolgálatot, az ott őrzött feltételezett al-Kaida-tagok és tálibok körül. A két férfit ugyan nem tartóztatták le, de megfigyelés alatt tartják őket.

A CNN információi szerint legalább egyikük esetében gyanús e-maileket fedeztek fel egy ellenőrzés során.

A két férfi esete azt követően került napvilágra, hogy komolyabb biztonsági ellenőrzést rendeltek el a támaszponton. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a két gyanúsítottnak van-e köze, és ha igen, milyen, a szintén Guantánamón szolgáló jelenleg letartóztatásban lévő Yussef Yee és Ahmed al-Halabi esetéhez.

Al-Halabit kémkedéssel és az ellenség segítésével vádolják. Ügyvédje elutasította a vádakat, "al-Halabi nem kém. Nem terrorista, őt és családját sokkolták azok a vádak, melyek szerint az Egyesült Államok érdekei ellenében cselekedett."

A férfit július 23-án vették őrizetbe, mivel a gyanú szerint a guantánamói bázisról és az őrizetesekről szóló hivatalos dokumentumokat töltött le saját laptopjára a hadsereg számítógépes hálózatáról. A katonai hatóságok szerint a szíriai származású, amerikai születésű férfi e-mailen juttatott el több így megszerzett információt is szíriai ismerőseinek, például a bázis repülőjáratairól.

A vádirat szerint megszegte a szolgálati szabályzatot és a hatályos parancsokat, segítséget nyújtott az ellenségnek, kémkedett, hamisan nyilatkozott, banki csalást követett el. Emellett azzal is vádolják, hogy szíriai diplomatákkal lépett kapcsolatba, ám ezt az állítást a szír információs miniszter hevesen tagadta.

Yussef Yee-t, egy muzulmán lelkipásztort, szintén kémkedéssel, illetve hazaárulással gyanúsítják, igaz, vádat egyelőre nem emeltek ellene. A muszlim tábori lelkészt szeptember 10-én vették őrizetbe egy floridai tengerészeti légitámaszponton, és több olyan hivatalos dokumentumot találtak nála, "amik nem kellenének, hogy egy tábori lelkésznél legyenek" - közölte a CNN-nel egy névtelenül nyilatkozó tiszt, aki szerint ezeken a guantánamói cellák és a bázis egyéb létesítményeinek vázlatai voltak.

Yee a gyanú szerint emellett a kapcsolatokat ápolt az Egyesült Államokban lévő radikális muzulmánokkal is, ezt jelenleg is vizsgálják.

A táborban körülbelül 600 személyt tartanak fogva, akiknek többségét még Afganisztánban vettek őrizetbe, és azzal gyanúsítják őket, hogy az al-Kaida tagjai vagy a tálibok közül valók.