Vádat emeltek a német emberevő ellen

December 3-án kell először a bíróság elé állnia annak a német férfinak, akit emberevés gyanújával vettek őrizetbe tavaly december 12-én a Hessen tartománybeli Rotenburgban. A férfi beismerte a gyilkosságot és a kannibalizmust is.

Az államügyész kéjgyilkosság címén emelt vádat a 41 éves férfi ellen - közölte szerdán Kassel város törvényszéke. A 14 tárgyalási napra tervezett büntetőperben várhatóan januárra születik ítélet. A bíróság azzal számol, hogy a német jog történetében egyedülálló bűneset tárgyalása a világsajtó fokozott érdeklődése mellett zajlik majd. A tudósítók számára azonban csak korlátozott számú helyet tudnak biztosítani, ezért nekik november 8-ig kell bejelentkezniük.

A rotenburgi számítógépes szakember a vizsgálat során beismerte, hogy 2001 márciusában egy működő kamera előtt - állítólag saját beleegyezésével - megölt egy 42 éves berlini férfit, majd később elfogyasztotta a holttest egyes részeit. Mielőtt megölte, levágta a férfi péniszét, állítólag azzal a céllal, hogy közösen elfogyasszák.

Mivel a német büntetőtörvénykönyv nem említi a kannibalizmust a büntetendő tényállások között, sokáig nem volt világos, hogy a tettesnek gyilkosságért kell felelnie avagy a bíróságnak számításba kell vennie, hogy az áldozat maga is beleegyezett megölésébe.

Az államügyész most a vádemeléskor azzal érvelt: nem arról van szó, hogy az emberevő férfi az áldozat kérésére gyilkolt volna, mivel a kezdeményezés a tettestől származott, s az internetre feltett apróhirdetéseivel további áldozatokat is talált magának.