Az amerikai elnök kizárta, hogy az Egyesült Államok megnemtámadási szerződést kössön Észak-Koreával. Phenjan szerint ilyen szerződés hiányában nincs értelme folytatni a hatoldalú tárgyalásokat az észak-koreai atomprogramról.

George W. Bush amerikai elnök kijelentette: Washington nem köt megnemtámadási szerződést Észak-Koreával. A BBC jelentése szerint Bush egyúttal közölte azt is, hogy az Egyesült Államok nem tervezi a kommunista ország megszállását.

Az Egyesült Államok abban érdekelt, hogy az észak-koreai atomprogramról Japán, Dél-Korea, Kína és Oroszország részvételével folytatódjanak a tárgyalások. Észak-Korea ugyanakkor kinyilvánította, hogy ennek csak akkor látja értelmét, ha Washington megnemtámadási szerződést köt vele. Erre reagált most a Bangkokban tartózkodó Bush, aki ázsiai vezetőkkel tárgyal a thaiföldi fővárosban.

Phenjan a napokban azzal is fenyegetett, hogy fizikai úton is bizonyítani fogja nukleáris elszántságát. Egyes elemzők ezt úgy értelmezték, hogy Észak-Korea atomfegyver tesztjére készül. Az Egyesült Államok és Dél-Korea azonban ezt a fenyegetést csupán "kardcsörtetésnek" minősítette - jegyezte meg a BBC.