Taxistársaságok állnak egy közelmúltban kirobbant rasszista botrány középpontjában Dániában. Beismert gyakorlatuk szerint ugyanis megrendelőik virágnyelven kérhetik, hogy ne bevándorlók vezette taxit küldjenek ki a címre. Az ügy miatti felzúdulást négy társaság fogadkozása követte, hogy felülvizsgálják álláspontjukat, ám egy cég kitart a módszer mellett.

Dániában egy teljesen ártatlannak tűnő mondat kavar mostanában hatalmas viharokat, mert a mögötte felsejlő ügy azt mutatja: a dánok között jelentős számban vannak idegenellenesek, kirekesztők. A teljesen hétköznapinak tűnő "Egy taxit szeretnék magamnak és a kutyámnak" kijelentés ugyanis - mint egy dán napilap nyilvánosságra hozta - a koppenhágai taxistársaságok nagy részénél sajátos értelmet nyert: ha valaki ezzel a mondattal telefonált hozzájuk, tudták, hogy az illető olyan taxit akar, amit nem külföldi bevándorló vezet.

A lap által megkérdezett kilenc taxiscégből öt kijelentette, ha a kliens ezt kéri, ők hajlandók dán sofőr vezette taxit küldeni érte.

Egyesek bojkottot hirdettek

A baloldali szervezetek azonnal felháborodottan tiltakoztak, a koppenhágai önkormányzat egyes tagjai pedig bojkottot hirdettek a cégek ellen. Az integrációs miniszter, Bertil Haarder közölte, nem lehet visszautasítani egy taxisofőrt csak azért, mert külföldi származású, jóllehet a kormány sem éppen bevándorláspárti voltáról ismert (a közelmúltban jelentősen megszigorították az erre vonatkozó szabályokat).

Az öt érintett taxiscégből négy most buzgón fogadkozik, hogy felülvizsgálják álláspontjukat. Az ötödik azonban kitart az eddigi módszerek mellett. A Koppenhága egyik elővárosában, Kögében székelő, kis, mindössze hat kocsit működtető társaság tulajdonosa, Benny Larsen szerint, ha valaki mindenáron dán születésű taxisofőrt akar, akkor nem a cég, hanem a megrendelő a rasszista, és kérésének teljesítését semmilyen jogszabály sem tiltja.

Fehér vagy fekete - Mercedes vagy Opel

Larsen váratlan segítőtársra is talált, a helyi szociáldemokrata polgármester személyében. A politikus a Le Monde című francia lap szerint közölte, hogy ha két taxi áll az út mentén, az egyik egy fehér, a másik meg egy fekete sofőrrel, akkor neki igenis joga van választani. "Végül is én fizetek, vagy nem? Ez olyan, mint amikor előnyben részesítem a Mercedest az Opellel szemben".

Pia Kjaersgaard, a szélsőjobboldali Dán Néppárt vezetője elégedetten szemléli a botrány terebélyesedését, s van is oka az örömre: az elmúlt hetekben 9,6 százalékról 12,3 százalékra nőtt pártja népszerűsége.