A Vatikán keményen bírálja a radikális feminizmust

Vágólapra másolva!
A radikális feminizmust bírálja hevesen a Vatikán egy körlevélben, amelyben azt állítja: ez a felfogás eltörli a nemek közötti különbségeket. A püspököknek készült írást szombaton hozzák nyilvánosságra, és annak tartalmát II. János Pál pápa jóváhagyta - vált ismeretessé pénteken vatikáni forrásokból.
Vágólapra másolva!

A körlevél szerzői különösen az egyesült államokbeli feminizmust támadják, amelynek felfogása szerint a férfi és a nő közötti különbséget nem a nemük, hanem a kulturális identitásuk határozza meg. A 37-oldalas dokumentum szerint ennek az a következménye, hogy az egyének - figyelmen kívül hagyva biológiai nemüket - maguk választják meg nemi hovatartozásukat: heteroszexuálisokká, homoszexuálisokká, leszbikusokká, vagy akár testileg is nemet váltva, transzszexuálisokké lesznek.

A levél - amelyet a Joseph Ratzinger német bíboros vezette hittani kongregáció szerkesztett - arra ad bátorítást: a nők úgy emelkedjenek fel a társadalmi ranglétrán, hogy közben ne érje csorba anyai hivatásukat. Az írás ezért kéri a világ kormányait, hogy segítsék ezt. A levél - amelyből részleteket ismertetett pénteken az olasz és a német sajtó - a homoszexuálisoknak címezve leszögezte: "isten keresztény házasságot akar, olyat, amely egy férfi és egy nő között, nem pedig azonos neműek között köttetik meg".

A Corriere della Sera című olasz lap szerint a vatikáni dokumentum rámutat, hogy "a nő nem a férfi másolata", s kitart amellett, hogy nők nem lehetnek papok a katolikus egyházban, ahol mindazonáltal "fontos szerep hárul rájuk".